Soomlased keelduvad uskumast: me ei saa olla maailma õnnelikem rahvas! (1)

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hsing-Wen Hsu / PantherMedia / Scanpix

Maailma õnnelikkuse raportis esikohta kandvate soomlaste sõnul ei tunne nad, et oleksid maailma kõige õnnelikum rahvas. 

Soome balletitantsija Minna Tervamäki sõnul tal on õnnelikkuse uuringu kohta vastuolulised tunded. «Me loeme seda ja naerame. Mis? Meie?» ütles Tervamäki. Vastuolu tuleb aga sellest, et uuringu aluseks ei ole õnnelikkuse emotsioon, kirjutas BBC. Suurbritannia Columbia ülikooli emeriitprofessor ja maailma õnneraporti kaasautor John Helliwell selgitas, et õnnelikkuse mõõtmine ei olnud õnne kui emotsiooni uuring. Uuringus keskenduti hoopis inimeste elukvaliteedi mõõtmisele. 

Helliwelli sõnul olid uuringus määravateks faktoriteks tervislik eluiga ja sisemajanduse kogutoodang ühe elaniku kohta, aga ka võimalus üksteise eest hoolitseda, võimalike tugiisikute olemasolu ja vabadus teha ise enda elus otsuseid. Soome oli usaldusväärsuses ja abivalmiduses maailmas esirinnas. 

Minna Tervamäki sõnul on Soomes turvaline elada. Tervamäki kirjeldas BBC-le, kuidas jättis enda käekoti, mille sees oli tema rahakott ja muud vajalikud asjad, pargipingile. 15 minutit hiljem, kui ta koti kadumise avastas, jäi Tervamäki rahulikuks, sest teadis, et tema kotti ei ole vahepeal puututud. Kui Tervamäki seda otsima läks, oligi käekott samas kohas, kuhu ta oli selle jätnud. Tervamäki nomineeriti eelmisel aastal soome organisatsiooni Positiivarit Oy poolt riigi kõige positiivsemaks inimeseks.

Soomlaste jaoks tähendab õnnelikkus elada tasakaalustatut ja järjepidevalt kulgevat elu. Maailma õnnelikkuse uuringute instituudis töötava Meik Wikingi sõnul on põhjamaade rahvad, eriti soomlased, emotsionaalselt introvertsed. Nad ei näita enamasti välja rõõmu- ega vihaemotsioone. Soomlased on erinevad näiteks Ladina-Ameerikast pärit inimestest, kes väljendavad enda tundeid väga julgelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles