Läbi maailma reisinud telekokk Anthony Bourdaini 8 olulist mõtet, mida tasub meil kõigil meeles pidada

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Li Muzi / imago / Xinhua / Scanpix

Eelmisel nädalal meie seast lahkunud telekoka Anthony Bourdaini hittsaated tutvustasid meile erinevate maailmanurkade köögikultuure. Mis aga oli see, mis ajas meest reisima?

16 aastat televisioonis töötanud Bourdain pööras enda telesaates tähelepanu toitudele, mis hakkavad kaduma, näiteks Hong Kongi käsitöönuudlid või Singapuri traditsioonilised road. Eetriväliselt tahtis ta aga hoopis ise haihtuda, nähtamatuks muutuda, kirjutab Travel + Leisure. Kui Bourdain läks puhkusele, elas ta väga erinevalt enda igapäevasest elust. Bourdain ütles, et tahab selleks ajaks unustada, kes ta on, ning külastada paikasid, kus teda ei tunta.

Bourdaini sõnul saavad inimesed maailmaasju vähehaaval muuta ja jätta endast maha jälg. Reisimisest saadud elukogemus jätab aga jälje inimesesse. Bourdainis olid olemas kõiki tahud, mis iseloomustavad üht kogenud maailmarändurit. Bourdain on kirjeldanud reisimist kui imelist tundmatutes paikades tembeldamist, kuid on öelnud, et armastab ka lihtsalt kodus pesu pesemist.

Bourdain tunnistas ühes intervjuus, et talle meeldib olla ruumi kõige rumalam inimene. Samas paistis välja, et ta on motiveeritud innukalt õppima. «Võib-olla see ongi tarkus, kui tunnistad, et oled väike ja rumal, ning sul on veel palju areneda,» ütles Bourdain. Tema kõnnak oli enesekindel, kuid sõnadega lasi ta hiilata teistel. Ka meil tasuks Bourdaini sõnadest õppust võtta: rändame, jätame jälje, õpime.

Mõtted, mida Bourdain on maailmaga jaganud:

«Teekond on osa kogemusest. See näitab, kui tõsiselt midagi tahad. Lihtsalt rongile istudes ei jõua kunagi Mekasse.»

«Sinu keha ei ole tempel, vaid lõbustuspark. Naudi enda reisi täiel rinnal!»

«Toit, kultuur, inimesed ja maastik – nad kõik kuuluvad ühte.»

«Mul võttis kaua aega mõistmiseks, et puhkusreisi detailideni planeerimisest ei tule midagi head. Vastupidi, reisist saab nii täielik katastroof.»

«Kui inimene ei eksperimenteeri, ei küsi pidevalt küsimusi ega proovi uusi asju, muutub tema elu üksluiseks, kahvatuks ja mandunuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles