Linn, mille kõik elanikud elavad ühes hoones (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Instagramist/ @cajamian

Alaskal asub Whittieri nimeline linn, mille kõik elanikud elavad ühes hoones ühe katuse all.

Jaheda kliimaga Alaskal on väikesed kogukonnad üsna tavalised ning harv pole ka see, et talveks kogunetakse üksteisele lähemale ning mitmed pered kolivad külmaks ajaks ühe katuse alla.

Whittieri linnakeses ei ole aga mitte lihtsalt mõned pered kokku kogunenud, vaid terve linnarahvas elab ühes hoones, kirjutas Conde Nast Traveler. 

 

A post shared by Chad Ajamian (@cajamian) on

Whittieri «linn» ehk tervet elanikkonda mahutav hoone ehitati Teise maailmasõja ajal USA armee jaoks, kes Whittieri sadamas peatus. Tegelikult ehitati siis kaks hoonet, kuid üks neid on praegu tühjaks jäänud. 

Pärast sõda olid hooned jätkuvalt sõjaväe käsutuses ning siis Alaska suurimates hoonetes elasidki peamiselt sõjaväelased. Kahest hoonest suurem Buckneri hoone sai hüüdnime «linn ühe katuse all». See mahutas 1000 sõdurit ning ruumi jäi veel ülegi kinosaali, bowling-u-ruumi ja postkontori jaoks. 1960. aastal otsustas USA sõjavägi sadama sulgeda ning 1964. aastal sai Buckneri hoone maavärinas tugevasti kannatada. Täna on hoonest järel hüljatud varemed, kuhu talvel piiluvad sisse vaid seiklushimulised suusatajad, kes hoone pikkades koridorides suusatada üritavad.

Kuid teine, väiksem 14-korruseline hoone Begich ei ole mitte hüljatud, vaid täies elujõus linn. Kuigi hoone tundub väliselt olevat justkui Külma sõja aegne kool või suisa vangla, on aastatega pea kõik Whittieri elanikud siia kolinud. Hoones on lisaks eluruumidele ka postkontor, politseiosakond, kliinik, toidupood ja pesula. Keldris asub isegi kirik, kus kasutatakse laste ristimiseks täispuhutavat basseini.

Whittieris on üsna tavaline pidžaama ja susside väel mööda tänavaid, või õigemini öeldes koridore, jalutada. Samuti käivad lapsed tihti õpetaja korteris kodutööde kohta küsimas. Kui terve linn elabki ühes hoones, on selline ühtehoidmine ja lähedus arusaadav, seda enam, et linn on ülejäänud maailmast isoleeritud.

Whittier on välismaailmaga ühendatud vaid ühe suure kiirteetunneli kaudu, mis ööseks suletakse. Samuti puhub siin talvel tuul 95 kilomeetrit tunnis ning sajab maha ligi kuus meetrit lund, mistõttu pole ime, et pigem eelistatakse sellise kliimaga siseruumides elada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles