Maailma tugevaimate passide seas on uus liider

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Kayo NIWA / Panthermedia / Scanpix

Kui alles hiljuti tõukas Singapur Saksamaa kõige tugevama passi kohalt, siis nüüd on uueks liidriks tõusnud hoopis Jaapan.

Jaapanlased saavad rekordilisse 189 riiki reisida ilma viisata, mistõttu edestab kauge saareriik nüüd nii Singapuri kui ka Saksamaad, kirjutas Lonely Planet.

Hetkel jagavad Singapur ja Saksamaa teist kohta, kuna mõlema riigi kodanikud saavad reisida 188 sihtkohta viisavabalt. 

Kolmandat kohta jagavad aga suisa kuus riiki: Lõuna-Korea, Soome, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Rootsi.

Maailma riikide passide tugevusi võrdleb Henley Passport Index, mis mõõdab reisidokumendi tugevust vastavalt sellele, kui mitmesse riiki saab selle passi omanik viisavabalt reisida.

Kuigi Euroopa riigid on nimekirja esiotsas endiselt ülekaalukamalt esindatud, siis Jaapani, Singapuri ja Lõuna-Korea hiljutine tugev tõus näitab, et Aasia riigid muutuvad ka järjest reisimise mõttes vabamaks. Viimase kümne aasta jooksul on nimekirjas kõige suurema tõusu teinud Ühendatud Araabia Emiraadid, mille pass on tõusnud tervelt 38 koha võrra ning maandunud nüüd 23. kohal.

Eesti pass on maailma mastaabis samuti väga tugeval 11. kohal, jäädes napilt välja esikümnest. Naaberriigid Läti ja Leedu on aga vaid veidi tugevamate passidega mõlemad 10. kohal.

Viisareeglid on pidevas muutumises, mistõttu pole ka passi tugevuse indeks midagi lõplikult määravat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles