Antartikasse plaanitakse ehitada esimene asfalteeritud lennurada

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Austraalia valitsus teatas plaanist ehitada Davis jaama lähedale esimene asfaltkattega lennurada.

Enne kui lennurada saab ehitama hakata, peab projekt saama kõigepealt erinevate keskkonna organisatsioonide heakskiidu, kirjutas Airlive.net.

Austraalia Antarktika sektoris leiti pärast mitmeid uuringuid lennuraja jaoks sobiv koht, mis hakkaks olema Antarktika idaosas, Davise uurimisjaamast kuue kilomeetri kaugusel.

Esimene korralik lennurada Antarktikas tagaks kuue tunni pikkuse ühenduse Austraalia kõige lõunapoolsema osariigi pealinnast Hobartist. Lennuraja pikkuseks saaks olema 2700 meetrit. 

Praegu pääseb Davis jaama ainult jäälõhkujatega või suvel lennukiga, mis maandub vaid suviseks kasutuseks mõeldud looduslikul lennurajal Casey jaama lähedal, mis on Davis jaamast aga 1400 kilomeetri kaugusel.

Austraalia valitsuse kinnitusel on kogu projekti läbiviimise protsess täielikult läbipaistev ning avatud, lisaks peab see eelnevalt saama nii keskondlikud kui ka valitsusalased heakskiidud. Samuti peab lennurada vastama kõikidele 1980 ja 1999 aastatel sõlmitud Antarktika looduse kaitse lepete poolt seatud nõuetele.

Austraalia omab hetkel Austraalias 500 meetri paksusele igijääle ehitatud vaid suvel kasutusel olevat Wilkins lennujaama, mis asub Austraaliale kuuluva Casey jaama lähedal. Kuna tegemist on liustikul oleva lennujaamaga, liigub lennujaam 12 meetrit aastas ning pöörab vastupäeva 1,5 meetrit aastas. See tähendab, et vaikselt pöördub kogu liustik lõunast põhja suunas. 2018. aasta novembrist 2018. aasta veebruarini suletakse lennujaam, et muuta jääl olevaid lennuradasid taas ning teha liustiku pöörlemisest tulenevaid korrektuure. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles