Svaasimaa kuningas muutis oma riigi nime, et seda Šveitsiga segi ei aetaks (3)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svaasimaa kuningas Mswati III
Svaasimaa kuningas Mswati III Foto: Jinty Jackson / AFP/Scanpix

Svaasimaa kuningas otsustas üsna ootamatult oma riigi nime vahetada, kuna  nimetus Swaziland sarnanevat liialt Šveitsile (Switzerland).

Svaasimaa kuningas Mswati III tuli kolmapäeval välja üllatava avaldusega, et riigi nimeks on nüüd Svaasimaa (Swaziland) asemel eSwatini Kuningriik, vahendas news.com.au.

Mswati III saab omavoliliselt riiginime muuta, kuna ta on üks viimaseid absoluutseid monarhe maailmas, kellel on täielik kontroll oma riigi üle.

Svaasimaa kuningas pole ainus maailmas, kes riigi nimega rahulolematu on olnud. 2016. aastal tutvustas näiteks Tšehhi Vabariik maailmale uut nime – Czechia. 

Svaasimaa on merepiirita riik Aafrikas, kus elab sarnaselt Eestiga vaid 1,3 miljonit inimest.

Kuningas Mswati tegi riigi uue nime teatavaks pealinna Mbabane staadionil riigi 50. iseseisvusaasta tähistamise üritusel.

Nimel eSwatini on sama tähendus, mis Svaasimaalgi. See tähendab «svaaside maad», aga lihtsalt kohalikus keeles.

Kuningas teatas, et Svaasimaa hakkab nüüd kasutama oma originaalnime. 

«Aafrika riigid võtsid endile oma iidsed nimed, enne kui nad koloniseeriti. Nüüdsest alates saab meie riigi ametlikuks nimeks olema eSwatini Kuningriik,» sõnas kuningas.

Ta lisas, et vana nimi tekitas pidevalt segadust, kuna välismaale minnes peeti tihti svaase riigi nime tõttu Šveitsist pärit inimesteks.

Kuninga sammu on kritiseerinud paljud, kelle arvates peaks ta tegelema olulisemate teemadega. Näiteks on Svaasimaa suurima HIV levikuga riik terves maailmas ning samuti on seal lühike oodatav eluiga, millele kuningas võiks rohkem tähelepanu pöörata. 

Samuti on riigi nime muutmine kulukas nii keskpanga, sõjaväe kui ka rahvusliku lennufirma Swaziland Airlinki jaoks, kuna kõik nad peavad nüüd ametlikult oma nime muutma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles