Miks me lennukis emotsionaalsemaks muutume?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Viktor Cap/PantherMedia / Scanpix

Paljud inimesed kurdavad, et kõrgel lennukiga lennates kipub nutt palju kergemini peale tulema kui maismaal.  

Kuna transpordivahendites tekib segamatu aeg iseendaga olemiseks ning midagi «kasulikku» niikuinii teha ei saa, kipuvad inimesed just neil hetkil rohkem mõtlema ning ka pisardama. Lennukis olek pole selles mõttes mingi erand, kuid kõrgel olles on veelgi faktoreid, mis nutmist soodustavad, vahendas Business Insider.

Pärast seda, kui Facebooki uuringus selgus, et inimesed kipuvad lennukis palju rohkem nutma, hakkas Virgin Atlantic lennukis näidatavate filmide eel isegi «nutuhoiatusi» välja andma. 41 protsenti Facebooki küsitlusele vastanud meestest kinnitas, et nad on pidanud lennates end teki sisse peitma, varjamaks kaasreisijate eest pisaraid. Naised aga vastasid, et lennukis on nad pidanud rohkem teesklema, et midagi on silma läinud. 

Gatwicki lennujaam viis samuti läbi oma uuringu, milles 15 protsenti vastanud meestest ja kuus protsenti naistest väitsid, et lennukis nutavad nad filmi vaadates suurema tõenäosusega, kui sama filmi kodus vaadates.

Mis paneb inimesi lennukis nutma? Üks võimalik põhjendus on kõrgusest tulenev hüpoksia ehk hapnikuvaegus. Vähenenud õhurõhu tõttu sarnaneb lennukis olev õhk 2,5 kilomeetri kõrguse mäe hõredale õhule. Sellise õhurõhu tõttu võib veres hapniku tase langeda suisa veerandi võrra, mis põhjustab peapööritust, segadust, aga ka eufooriat, keskendumisraskusi ja otsustusvõimetust. See võib mõjutada ka emotsioonidega toimetulekut.

Kõigele lisaks muudab lennukis pakutav meelelahutus emotsionaalsust veelgi tugevamaks. Ekraan asetseb enamasti istmele lähedal ning meil võib tekkida väikeses eraldatud keskkonnas olemise tunne. Just ekraani liiga lähedal paiknemise tõttu võivad filmid meile sügavamalt mõjuda ning kui film on kurva sisuga, ka nutma panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles