Eesti mägironijad plaanivad üle 28 aasta taas Estonia nimelist mäetippu vallutama minna

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1990. aastal toimunud ekspeditsioon Estonia tippu
1990. aastal toimunud ekspeditsioon Estonia tippu Foto: Raivo Plumer

Alates aprillist algab Eestis juubeliaasta puhul matkade sari, mis ei piirdu vaid kohalike matkaradade avastamisega. 

Eesti Vabariik 100 juubelimatkade sarja ekstreemseim matk viib Eesti alpinistide ekspeditsiooni Kõrgõstani-Tadžikistani piiril asuva Estonia mäe tipule.

12 mägironija katse tõusta 6211 meetri kõrgusele mäetipule on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul. EV100 matkasari avatakse küll aprillis, kuid Estonia tippu plaanitakse jõuda augustikuus.

«Tõus Estonia tippu on mägironijatele suur väljakutse, aga Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul võtame selle taas vastu» ütles ekspeditsiooni juht Raivo Plumer. Plumeri sõnul käisid viimati Eesti mägironijad Estonia tipus 28 aastat tagasi.

Estonia tipp on 6211 meetri kõrgune mägi Pamiiris Taga-Alai ahelikus. Tegemist on ainsa Eesti nime kandva kõrge mäetipuga maailmas. 

«Estonia tippu minemine on suur ja eriline kingitus,» sõnas Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna programmijuht Maarja-Liisa Soe. Samas lisas ta, et EV100 juubelimatkade hulgast leiab kindlasti ka kohaliku looduse avastaja oma «Estonia mäetipu,» mida juubeliaastal vallutada. 

Alates aprillist toimuvad juubeliaasta jooksul matkad vooluveekogudel, looduskaitse- ja seiklusmatkad, avavete- ja pärimusmatkad, ratta- ja tõukerattamatkad, loodusvaatlus- ja korilusmatkadel, rabamatkad, auto- ja motomatkad ning tõukekelkude ja uisumatkad. Samuti kutsub augustis oma matkaradadele Riigimetsa Majandamise Keskus.

EV100 matkasarja korraldavad Eesti Matkaliit, Riigikantselei EV100 korraldustoimkond ja Riigimetsa Majandamise Keskus. Matkasari kuulutatakse avatuks 7. aprillil Tallinnas toimuval Matkamessil, kus on võimalik lähemalt matkavõimalustega tutvuda. Eelregistreerimine matkadele avaneb 24. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles