Turistide lemmik paradiisirand on muutumas mõrvapealinnaks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cancun
Cancun Foto: TONO BALAGUER/PantherMedia / Scanpix

Valge liiva ja türkiissinise veega Mehhikos asuv Cancun on paljude turistide meelispaik. Paraku ähvardab suurel kiirusel kasvav kuritegude arv paradiisilinnast turistid minema hirmutada.

Quintana Roo osariigis asuvas Cancunis on mõrvade arv eelmisel aastal võrreldes varasemaga kahekordistunud, vahendas news.com.au.

Aktiivse narkokaubanduse ja tugeva laipade moonutamise tõttu jäävad ka enamik mõrvasid lahendamata. Olukord on muutunud nii halvaks, et Cancuni miljardeid eurosid sisse toov turismiäri ähvardab kokku kuivada.

Briti ajakirjanik Krishnan Guru-Murthy reisis Mehhikosse, et olukorda lähemalt uurida ning oli tõeliselt šokeeritud.

«Siin on üks parimaid vaateid maailmas, aga me oleme siin ainsad inimesed,» sõnas Guru-Murthy Cancuni rannas olles. Samal õhtul sattusid nad sealsamas rannas meeskonnaga kuriteopaiga keskele- nimelt lebas rannaliival tulistada saanud mees. Luksushotellist olid tulnud välja neli meest, kes siis ohvrit ründasid. Tulistamise ohver suri hiljem haiglas. Ajakirjaniku sõnul olevat nad olnud piirkonnas, mida peetakse Cancunis turvaliseks.

Samuti oli Guru-Muthy šokeeritud sellest, et kuriteopaigas oli väga vähe politseinikke.

«Jäi mulje, nagu politsei ei tahaks, et keegi märkaks,» sõnas ta ning lisas, et mõrvast ei tehtud peaaegu üldse väljagi. Kuigi tegemist on juba kolmanda tulistamisega Cancuni rannas sel aastal, ei leia turistid selle kohta internetist mitte mingisugust infot.

Salatsemisel on põhjus

«Meile on räägitud, et kohalikud poliitikud survestavad ajakirjanikke siin aset leidvaid vägivallajuhtumeid mitte kajastama. Sest kui turistid siit minema hirmutatakse, oleks see majanduslik katastroof mitte ainult Cancuni, vaid terve Mehhiko jaoks,» kirjutas Guru-Muthy. Samuti lisas ta, et varasemalt tapeti Cancunis tuntud politseinik, tema naine ja beebieas nõbu, kuid mitte kedagi sellega seoses ei vahistatud.

Kardetakse, et Cancuni ähvardab varasemalt paradiisilinnaks peetud Acapulco saatus, mis on hetkel kolmandana kõige vägivaldsem linn terve maailmas ning kus kogu turismitööstus on välja surnud.

Ajakirjanik külastas oma reisi jooksul ka Acapulcot ning kõigest viis minutit peale linnas maandumist said nad teate lähedal toimunud tapmisest, milles oli neli ohvrit. Ühel Acapulcos viibimise ööl kuulis ta oma hotelliaknast tulistamist. Järgmisel päeval selgus, et sealsamas tänaval tulistati taksojuht surnuks. Acapulco politseinikud on täielikult üle koormatud ning peavad kohati külastama kümmet mõrvapaika päevas.

Acapulco tänavatel liiguvad politseipatrullid ning pidevalt toimuvad mõrvad ja tulistamised. Mitmed ettevõtted on olnud sunnitud oma uksed sulgema ning tänavapildis pole mitte ühtegi turisti.

Kohalik ettevõtja Lara kirjeldas ajakirjanikule, et kurjategijad nõuavad ettevõtetelt raha. «Ühel päeval nad tulid ja nõudsid 15 000-20 000 peesot (654-871 eurot) kuus,» sõnas Lara. Ta lisas, et pole harv juhus, et tänaval jalutades leiab kellegi pea. «On väga kurb, kui su sõpru tapetakse. Arste, taksojuhte, ettevõtjaid.. mitte ükski ühiskonnaklass pole erand,» ütles Lara.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles