Kuidas peaks käituma esimesel kohtamisel eri riikides?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Scanpix

Eestis ei ole kohtingu alguses musitamine kombeks, kuid on riike, kus see on suisa kohustuslik. Kohtingureeglid on riigiti erinevad ning lisaks sellele ka pidevas muutumises

Keeleõppe rakendus Babbel uuris, kuidas on sobilik eri riikides kohtingul käituda. Uuringus vaatlesid keeleeksperdid 11 riigi kohtingureegleid ning selgitasid välja, kus peaks arve pooleks jagama, kohtumisel põsemusi tegema või edu tagamiseks terve pudeli veini tellima, vahendas Dailymail.

Prantsusmaa

Olgu see siis Pariis, Nizza või Marseilles, Prantsusmaal on romantikale kindlad ootused. Kõigepealt tuleb kohtingu alguses üksteist põsele musitada, kõigepealt vasakule põsele ja siis alles paremale. Kallistamine ei ole sobilik.

Õhtusöögi ajal vesteldes peaks vältima endistest partneritest rääkimist, kuid usu, poliitika ja raha teemadel võib vabalt jutustada. Restoraniarve tuleks pooleks teha.

Poola

Poolas on kombeks kallistamine, põsemusi võib kohtingul ära unustada. Õhtusöögi kõrvale telli klaas veini ning kindlasti tuleb arve jagada pooleks. Poolas ei ole kultuuriliselt mittesobivaid jututeemasid, pigem tuleb vaadata kõhutunde järgi, mis sinu kaaslasele huvitav tundub ja mis mitte.

Venemaa

Kes iganes teist kohtingule kutsub, maksab arve (soost olenemata). Sarnaselt Poolale tuleb jututeema valikus keskenduda kaaslase huvidele.

Venemaal eeldatakse noormehelt aga tõeliselt härrasmehelikku käitumist. Nimelt peaks ta kaaslase kohtingu lõppedes koju saatma või talle takso tellima, et tagada turvaline koju jõudmine.

Itaalia

Kirglikus Itaalias on kohtingul olles tabuteemasid mitu. Näiteks ei sobi siin sarnaselt Prantsusmaale endistest partneritest rääkida, samuti peaks eemale hoidma tervist puudutavatest teemadest.

Kohtingupaik on aga üsna paindlik ning võiks tulla ühise otsusena.

Holland

Kui oled inimest varem kohanud, peaksid taaskohtumisel tegema kolm põsemusi. Kuid kui lähed kohtingule inimesega, keda pole kunagi varem kohanud, võib tervituseks olla nii «hoi» (tere), kallistus kui ka kolm põsemusi.

Hollandis ei sobi samuti endistest partneritest rääkida ning arve jagatakse pooleks.

Austraalia

Arvestades Austraalia kliimat ja lõputuid vabaõhutegevuste võimalusi, pole ehk kuigi üllatav, et enamik kohtinguid toimub vabas õhus ja mitte restoranides või baarides.

Kui tahad Austraalias kedagi kohtingule kutsuda, võid vabalt välja käia jalutuskäigu idee või miks mitte ka surfamise.

Samuti on seal igati aktsepteeritav esimesel kohtingul veini asemel õlle joomine. Arve tuleks aga kahtlemata pooleks jagada.

Brasiilia

Kohtingureeglite poolest on Brasiilia küllalt vanamoeline. Näiteks peaksid arve eest tasuma igal juhul mehed. Vestluse puhul on iroonilisel kombel ainult üks tabuteema- raha.

Tervitamise reeglid erinevad piirkonniti ning enamasti tuleb kohtudes teha põsemusi. Millest tuleks aga hoiduda on käepigistus, kuna seda peetakse ebaviisakaks.

Saksamaa

Saksamaal on kohtingureeglid küllaltki sarnased Itaaliale. See tähendab, et vältida tuleks endistest partneritest ja tervisest rääkimist, kuid lisaks sellele ei sobi vestelda ka rahast, poliitikast ja religioonist. Nendel teemadel sobib suhelda alles siis, kui olete juba üksteisega rohkem tuttavaks saanud.

Õnneks võid vähemasti juua mida iganes soovid ja kus iganes soovid.

Hispaania

Hispaanias tuleks kohtumisel anda vaid üks põsemusi, mitte rohkem. Samuti ei sobi kohtingul rääkida rahast, religioonist või poliitikast, mistõttu on esialgu parem neid teemasid vältida.

See-eest peetakse vaid klaasi veini tellimist koonerdamiseks, mistõttu tuleks kindlasti kohe alguses restoranis tellida pudel veini. Arve tuleks aga pooleks jagada.

Rootsi

Rootsis pole kombeks esimesel kohtingul restorani minna. Alguses peaks minema pigem kohvi või õlut jooma.

Endistest partneritest rääkimist peetakse ebaviisakaks ning kuna rootslased hoolivad võrdõiguslikkusest väga, tuleks kahtlemata arve pooleks jagada.

Norra

Kui kohtud inimesega esimest korda, tuleks jääda lihtsalt teretamise juurde. Kui olete aga varem kohtunud, on kallistus sobilik.

Sarnaselt Rootsile pole Norras kombeks esimesel kohtingul restorani minna. Hilisematel kohtamistel tuleks aga tellida klaas veini, mitte terve pudel. Samuti tuleks pakkuda arve pooleks jagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles