Kaplinn võib sel aastal täielikust veekriisist pääseda

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaplinna lähedal olev Theewaterskloof on tavaliselt vee all, kuid on praegu täiesti kuiv
Kaplinna lähedal olev Theewaterskloof on tavaliselt vee all, kuid on praegu täiesti kuiv Foto: MIKE HUTCHINGS/REUTERS/SCANPIX

Hoolimata linna veevarude jätkuvast kahanemisest, teatasid Kaplinna linnavõimud, et 2018. aastal veekraane kinni siiski ei keerata. Varasemalt hoiatati, et juba aprillikuus keeratakse linna kraanid kinni.

Kaplinna aselinnapea Ian Neilsoni sõnul peaks praeguse prognoosi kohaselt linna veehoidlate vesi lõppema 27. augustil 2018. aastal. Kuna selleks ajaks peaks olema alanud juba vihmahooaeg, ei ole hetkel päriselt vee otsa lõppemist enam karta, vahendas The Independent.

«Arvestades muidugi, et jätkame oma püüdlusi vett säästa, saame sel aastal vee täielikku kinni keeramist vältida,» sõnas Neilson, kuid lisas, et suur veekriis võib Kaplinna siiski tabada järgmisel aastal.

Vee kinnikeeramise päevaks ehk «nullpäevaks» arvestatakse päeva, mil linna veehoidlate tase langeb 13,5 protsendini. Hetkel on hoidlate veetase 23,6 protsendi juures. 

Kaplinna talvised vihmad algavad tavaliselt aprillis või mais, kuigi alati võib juhtuda, et vihm tuleb ka alles juunis. Viimased kolm aastat on aga Kaplinnas maha sadanud vihmatase samuti järjest kahanenud.

Neilson hoiatas, et kui sel aastal sajab vihma sama vähe nagu eelmisel aastal, siis on linn endiselt suure veekriisi ohus juba tuleva aasta alguses.

Praegu jäävad veekasutuse piirangud endiselt kehtima ning Lõuna Aafrika Vabariigi turismiamet hoiatab ka turiste. 

Külastajatel palutakse duši all käia mitte kauem kui 90 sekundit, baarides ja restoranides on kätepesukraanid kinni keeratud ning vee asemel pakutakse niiskeid salvrätte. Samuti on paljud hotellid asendanud mageda basseinivee soolase mereveega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles