Galerii: Google Mapsile jäid kõrbes asuvad leegitsevad «põrguväravad»

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Google Mapsi kaamerasilma ette on jäänud kummastav pilt keset Türkmenistani kõrbe, mis näeb välja justkui oleks seal värav otse põrgusse.

See keset kõrbe asuv leegitsev auk on ehmatanud ära nii mõnegi Google Mapsi satelliidivaate kasutajad, kirjutas news.com.au.

Tegemist on Darvaza nimelise gaasikraatriga, mis on üks kummalisemaid kohti maakeral. Keset Karakumi kõrbe tühjust leegitsev kraater on oma välimuse tõttu tuntud ka kui «värav põrgusse.»

Darvaza gaasikraater on lakkamatult põlenud juba alates 1971. aastast, mis on olnud teadlaste jaoks oma pika põlemisperioodi tõttu üllatuseks.

Kraater on 30 meetri sügavune ning 70 meetrise diameetriga ning kohalikud kasutavad seda vahel loodusliku «lõkketulena,» mille juures aega veeta ja piknikku pidada.

Darvaza kraater tekkis siis, kui maa-alune naturaalse gaasi kiht kokku langes ning sedasi kraatri moodustas. 

Nõukogude liidu ajal 1971. aastal otsisid Nõukogude Liidu teadlased piirkonnast naftat, kuid leidsid hoopis metaani. Nafta otsimistööde käigus kukkuski Darvaza kraatri kohal maapind kokku ning tekkis kraater.

Kuigi gaasi gaas on samuti üliväärtuslik maavara, eraldus seda nii palju korraga, et teadlaste hinnangul polnud selle kaevandamine Karakumi kõrbes ohutu. Samuti hakkasid teadlased gaasi lakkamatu eraldumise tõttu muretsema gaasi kahjulike mõjude pärast ning otsustasid selle süüdata.

Nad arvasid, et gaas põleb ära paari nädalaga, kuid nüüdseks on kraatris tuli leekinud juba mitu aastakümmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles