Tallinnasse rajatakse terves Euroopas unikaalne vaateratas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Tallinna tuiksoonele lennujaama ja uue raudteejaama lähedale plaanitakse vaateratast, milletaolist Euroopas veel ei eksisteerigi. Hinnanguliselt hakkab vaateratas teenima seitse miljonit eurot turismitulu aastas.

«Lõpuks saab ka Tallinn endale väärilise atraktsiooni – aasta läbi töötava ilmastikukindla vaateratta, mis tõstab inimese 120 meetri kõrgusele merepinnast ja pakub imelist panoraamvaadet vanalinnale, merele, aga ka Ülemiste järvele ja lennuväljale,» sõnas Super Skyparki eestvedaja Alar Kajari ning lisas, et vaaterattad on olnud Euroopa pealinnades külastajamagnetid juba üle sajandi.

Kajari sõnul saab vaateratas olema tänu nutikale asukohale teletorni järel kõrguselt teine vaateplats Tallinnas. Vaateratas hakkab asuma Sossi mäe otsas kaubanduskeskuse T1 katusel. «Katusel asuvaid vaaterattaid on maailmas seni vaid viis ja need asuvad kõik Aasias,» kirjeldas Kajari.

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on loodava atraktsiooni sisu lihtne ja arusaadav.

«Pereatraktsioon loob tegevusvõimalusi tundideks ja motiveerib täiendavaid ööbimisi nii madal- kui kõrghooajal, tuues turismitulu hinnanguliselt 7 miljonit eurot aastas,» lausus Mutso.

Mutso lisas, et Eesti soovib muutuda üha populaarsemaks just pereturismi sihtkohana, kuna lastega pered viibivad Eestis kauem. «Nad külastavad reeglina pealinna, kuid käivad hea meelega ka Tallinnast kaugemal ning tulevad meelsasti uuesti järgmisi objekte või uusi näitusi avastama,» kirjeldas ta.

Toetusena antav 1,44 miljonit eurot moodustab vaateratta projekti kogumaksumusest 45%. Lisaks rajab ettevõtja omavahenditest veel Eesti suurima 6000-ruutmeetrise meelelahutus- ja vabaajakeskuse kogu perele. Selle sisuks on kümne meetri kõrgune ronimislinnak, 360 kraadi 4D kino, teaduskeskus ja batuudikeskus.

Ehitamiseks on leping sõlmitud Hollandi tootjaga Mondial, kes on ehitanud aastakümneid vaaterattaid Ameerikasse, Aasiasse, Austraaliasse ja ka Euroopasse – nende kuulsaim vaateratas töötab juba alates aastatuhande vahetusest Pariisis Concorde`i väljakul.

Piletihind tuleb Kajari sõnul taskukohane – alla kümne euro. Sõit kestab ligi 12-15 minutit, mille jooksul jõuab teha mitu tiiru.

«Ootame kõiki romantikuid ja põnevuseotsijaid vabaajakeskusse ja vaaterattale Eestit imetlema juba alates oktoobrist,» lisas Kajari.

Senine investeerimine pereturismi on end Tarmo Mutso sõnul hästi õigustanud.

«Näiteks AHHAA keskus on külastajate arvu poolest Eestis Tallinna Loomaaia järel teisel kohal, suutes olla tugevaks reisimotivatsiooniks,» ütles Mutso. Ta lisas, et paljud lõunanaabrid lätlased on Eestisse reisile tulnud just AHHAA keskuse pärast.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus otsustas toetada Super Skyparki vaateratast 1,44 miljoni euroga rahvusvaheliste pereturismi atraktsioonide toetusmeetmest. Pereatraktsioonide toetusmeedet rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles