Kõige erilisemad oaasid maailmas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huacachina oaas Peruus
Huacachina oaas Peruus Foto: Jesse Kraft/PantherMedia /Scanpix

Keset kuiva kõrbe paiknevates lopsakates oaasides on kahtlemata midagi maagilist. Kuid leidub oaase, mis on kohe eriti maaliliselt kaunid.

Kui tänapäeval reisitakse oaasidesse, et imetleda looduse imelisi kontraste, siis veel mõnikümmend aastat tagasi olid need nii mõnelegi rännusellile kõrbes elupäästjaks. Mother Nature Network on kokku kogunud kümme kõige maalilisemat oaasi, mida lihtsalt peab oma silmaga nägema.

Tafilalt, Maroko

Maroko üks kauneimaid oaase asub keset Sahara kõrbe oleva Ziz oru põhjas. Tafilalt oaasis kasvab lopsakas datlipalmimets, mida ümbritsevad kõrged liivavallid. Keset oaasi asub ka väike küla nimega Aofous, mille elanikud tegelevad peamiselt põllumajandusega. Läbi oaasi voolab Ziz jõgi, mis pakub oaasi elanikele eluks vajaliku vee.

Huacachina, Peruu

 

A post shared by Eduardo Murillo (@edu_murillo) on

Huacachina asub Peruu kõrbes väikese järve kaldal, kaugel Peruu pealinnast Limast ja populaarsest turismiatraktsioonist Machu Picchust. Huacachinale lähim linn on Ica, mis asub kõrbe ääreosas. Arvestades, et siinne kõrb on üks kuivemaid terves maailmas, on ime, et siin üldse mõni oaas eksisteerib. Paraku on järve veetase langenud, mistõttu pumbatakse aeg-ajalt järve vett juurde lähedalolevast Ica linnast.

Wadi Bani Khalid, Omaan

Wadi Bani Khalid on Omaanis asuv oaas, mis on tuntud allikavee ja väikeste ojade rikkuse poolest. Oaasis on mitu väikest külakest, mis on kogunenud allikate või ojade äärde. Samuti on Bani Khalidis kaunid värvilised kivimoodustised, mille rohelised ja punased värvitoonid tulevad suurest mineraalide arvust pinnases.

Liwa, Ühendatud Araabia Emiraadid

 

A post shared by ✨Tanya ✨ (@tatiana.lusin) on

Liwa on küllalt suur oaas Abu Dhabi emiraadis. Nii Abu Dhabi kui ka Dubai emiraate juhtivad perekonnad on pärit just sellest oaasist. Ka selles oaasis on kohalike seas peamiseks elatusallikaks põllumajandus, kuid viimastel aastatel on piirkonna sissetulek suurenenud ka turismi arvelt. Oaasis asuvad mitmed hotellid ja turistidele mõeldud alad. Samuti saab siin praktiseerida kõrbesporti nagu luitesurf ning sõita laenutada maastureid kõrbesõiduks.

Chebika, Tuneesia

 

A post shared by @simplytunisia on

Chebika oaasis on olemas kõik, mida ühelt ideaalselt oaasilt võiks oodata: kristallselged veesilmad, palmid ning palju rohelist taimestikku, kosed ja kaljud. Chebikast väljapoole jääb tõeliselt ebamaine tühermaa, kus on filmitud paljud Tähtede sõdade kaadrid. Chebikas on turistidele olemas nii hotellid kui ka restoranid.

Yueyaquan järv, Hiina

Veidi Dunhuangi linnast väljas asub Yueyaquani järv, mis on pikalt olnud oluliseks peatumiskohast läbi Gobi kõrbe minevatele rändajatele. Allikatoiteline järv asub keset liivaluiteid ning on tõeliselt kaunis vaatepilt. Turistid tulevad kõrbejärve äärde nii loodust imetlema kui ka ATV-de või kaamelitega sõitma.

Ein Gedi, Iisrael

Ein Gedi on üks Iisraeli populaarsemaid turismiatraktsioone Iisraelis. See on kahtlemata üks vanimaid ajaloost teadaolevaid oaase. Ein Gedi lähedalt on arheoloogid leidnud koopaid, mis pärinevad juba neoliitikumi ajastust. Ein Gedis on neli allikat, mida kasutatakse nii joogiveeks kui ka põllumajanduseks. Oaasis on palju matkaradasid ning lisaks sellele on ka Surnumeri vaid kiviviske kaugusel.

Agua Caliente, Arizona

 

A post shared by David Ha (@davidha02) on

Arizonas asuv Agua Caliente erineb ülejäänud oaasidest, kuna see on tekkinud kuumaveeallikast. Vesi on siiski piisavalt jahe, et selles saaksid elada kalad ja taimed. Allika ääres on palmipuud, mis loovad selle taustal oleva tühja kõrbega tõeliselt kummastava kontrasti.

Lençóis Maranhenses rahvuspark, Brasiilia

 

A post shared by The 011 Agency (@the011agency) on

Brasiilia põhjaosas asuvast Lençóis Maranhenses rahvuspargist leiab mitmeid oaasi tüüpi moodustisi keset liivaluiteid. Kuigi tundub, et keset liivaluidete tühjust asuvad veesilmad on oaasid, ei ole nad seda tegelikult mitte. Nimelt ei ole Maranhenses Amazonase vihmametsast kuigi kaugel ning siin sajab rohkelt vihma.

Maranhenseses on lihtsalt nii palju liiva, mis ei lase taimedel kasvada. Samuti asub liivakihi all kivine pinnas, mistõttu jääb vihmavesi paljudes kohtades liivaluidete vahele pidama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles