Kolm kuud lennujaamas elanud pere pääses lõpuks vabadusse

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thai Airwaysi Boeing 777-300ER tõusmas õhku Suvarnabhumi lennujaamast Bangkokis
Thai Airwaysi Boeing 777-300ER tõusmas õhku Suvarnabhumi lennujaamast Bangkokis Foto: Reuters / Scanpix

Kui sa oled kunagi pidanud öö lennujaamapõrandal veetma, et järgmisel päeval edasi reisida, siis tasub sul mõelda selle Zimbabwest pärit pere peale, kes oli sunnitud Bangkoki lennujaamas veetma kolm kuud.

Perekond – neli alla 11-aastast last ja neli täiskasvanut – saabus esimest korda Bangkokki maikuus. Kui nad püüdsid oktoobris Hispaaniasse edasi liikuda, selgus, et neil polnud vajalikke viisasid. Samas olid lõppenud ka nende Tai turismiviisad, nii ei saanud nad ka riiki tagasi pöörduda, kirjutab MSN. Ning Zimbabwesse ei julgenud nad tagasi minna, kuna kartsid poliitilist tagakiusamist.

Pere täbar olukord tuli päevavalgele, kui Suvarnabhumi lennujaama töötaja postitas detsembris sotsiaalmeediasse foto, millel ta poseeris ühega pere lastest, lisades, et nad elavad seal «lahendamatu olukorra» tõttu.

Ametnikud ütlesid toona, et on püüdnud peret aidata ning pidanud läbirääkimisi Ukraina lennufirmaga, et neid Kiievi kaudu Dubaisse lennutada – ning seejärel kolmandasse riiki. Sel viisil saanuks mööda hiilida Euroopa immigratsiooniseadustest. Ukraine International Airlines (UIA) esindaja sõnul aga tühistas perekond oma reisi viimased piletid, mistõttu saadeti nad taas Dubaist Bangkokki.

Pere palus abi ka ÜRO-lt, öeldes, et kardavad Zimbabwesse pärast novembrikuiseid rahutusi tagasi pöörduda. Tai aga ei paku poliitilist varjupaika ega võta vastu asüülitaotlejaid, seega ei saanud ÜROgi kohe midagi teha. Kogu selle aja oli pere sunnitud elama lennujaamas, kuid Tai immigratsiooniametnik kinnitas, et esmaspäeval said nad lõpuks Bangkokist minema. Praegu rändasid nad Filipiinidele, kuid on teadmata, kas nende sihtkohaks on sealne põgenikelaager.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles