Baguette võib ju tunduda meile kui lihtsalt üks piklik krõbeda koore ja pehme sisuga sai, kuid prantslaste jaoks on sel palju sügavam tähendus.
Macron: prantsuse baguette peaks saama Unesco pärandi staatuse
Itaalia Napoli pitsa märgiti Unesco pärandiks, mistõttu toetab nüüd Prantsusmaa president Emmanuel Macron ideed, et baguette märgitaks samuti Unesco kultuuripärandiks, vahendas Travel and Leisure.
Prantsusmaal süüakse baguette’i hommikusöögiks. Sai rebitakse pooleks ning veel kord pooleks ka pikkupidi, nii et saia pehmele osale saaks määrida võid ja moosi. Riikliku pagarite liidu arvates on baguette väärt rohkemaid kiidusõnu ja suuremat kaitset ning nüüd on liidul olemas ka president Macroni toetus.
«Baguette’i kadestatakse terves maailmas,» sõnas Macron kui rääkis baguette'i esitamisest Unesco pärandi kandidaadiks. Ja miks ka ei peaks baguette kultuuripärandina kirjas olema, kui Belgia õllekultuur, Napoli pitsa, Kuuba talunike muusika ja Punto luule on juba Unesco pärandina tunnustatud?
1993. aastal võeti Prantsusmaal vastu traditsioonilist baguette’i kaitsvad seadused. Sellest ajast alates tohib baguette’i valmistada vaid nisujahust, pärmist, veest ja soolast. Lisaained ei ole lubatud ning baguette’i pole lubatud ka külmutada.
Pariisis antakse iga aasta välja parima baguette'i Grand Prix auhind. Eelmisel aastal võitis auhinna Boulangerie Brun pagar Sami Bouattour.