Kurb! Kevadest ei tohi enam maailma kõrgeimasse tippu ise minna

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Džomolungmale
Vaade Džomolungmale Foto: PRAKASH MATHEMA/AFP/SCANPIX

Kui oled kunagi unistanud üksinda Džomolungma tippu jõudmisest, siis Nepali uuenenud seaduse tõttu pead selle idee nüüd kahjuks kõrvale heitma.

Nepali valitsus otsustas välismaalastel üksinda mäetippu ronimise keelustada, vahendas Lonely Planet. Keeld jõustub 2018. aasta kevadhooajal ning nüüdsest võivad välismaalased maailma kõrgeimasse tippu minna vaid koos nepaallasest giidi või kohalike ronijatega.

Seadus loodi nii turistide turvalisuse hüvanguks kui ka kohalikele töökohtade loomiseks.  

Nii kui mägironimise hooaja tipp läheneb, suurenevad ka õnnetused ja mägedes hukkumised. Eelmisel aastal hukkus Džomolungma tipus seitse inimest, kellest kaks reisis üksinda.

Üksi ronijad pole ainsad, keda uus seadus puudutab. Uue regulatsiooni kohaselt pole mäele asja ka füüsilise puudega inimestel, kuigi statistika järgi juhtub neil hoolsama ettevalmistuse tõttu just vähem õnnetusi. Näiteks amputeeritud jäsemega inimesed või pimedad lubatakse nüüdsest mäele vaid siis, kui neil on selleks arsti väljastatud tõend.

Endine sõdur Hari Budha Magar kaotas jalad Afganistanis ning on treeninud 18 kuud selleks, et suudaks Džomolungma tippu jõuda. Ta reisib peagi Kathmandusse, et mäkke ronimiseks luba taotleda, kuid ta peab uut seadust ülimalt diskrimineerivaks.

Ta kirjutas Facebookis ja ka Instagramis, et Nepali valitsus peaks just toetama puudega inimesi, et nad julgeksid mugavustsoonist välja tulla ning ennast avastada ja tugevdada, mitte keelama neil midagi teha.

Kuna Džomolungmale ronimine on muutumas üha populaarsemaks, on Nepali võimud viimastel  aastatel turvalisusele ka rohkem tähelepanu pöörama hakanud. Samuti on ronijate lubade ja ööbimiskulude pealt teenitud summa arvestatav osa riigi sissetulekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles