2017. aasta oli kõige turvalisem aasta terves lennunduse ajaloos

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Thomas Dressler/Vida Press

Kuigi möödunud aastal lendas rohkem reisilennukeid kui kunagi varem, oli see sellegipoolest lennureisijatele kõige turvalisem.

Eelmisel aastal ei toimunud reisilennukitega mitte ühtegi õnnetust, vahendas The Independent.

Nimelt on Hollandis baseeruv lennukonsultatsiooni ettevõte To70 väljastanud iga-aastase tsiviillennunduse turvalisuse ülevaate 2017. aasta kohta, kus on viiteid ainult kahele surmaga lõppenud õnnetusele. Mõlemad õnnetused toimusid turbo-prop väikelennukitega ning neis hukkus kokku 13 inimest. Reisilennukid jäid õnnetustest täiesti puutumata.

Esimene õnnetus toimus oktoobrikuus, kui Embraer Brasilia lennuk tegi Angolas kiirabisõitu. Lennuki mootor ütles üles ning lennuk kukkus alla. Hukkus seitse inimest, kaasa arvatud patsient, keda sooviti haiglasse transportida.

Teine õnnetus leidis aset novembris, kui Khabarovsk Avia lennuk Let 410 kukkus alla Venemaal Nelkani lähedal. Õnnetuses hukkus kuus inimest ning ainus ellujääja oli nelja-aastane tüdruk.

Kaks aastavahetusel juhtunud lennuõnnetust (Sydney kuue hukkunuga veelennuki õnnetus ning 12 hukkunuga Cessna Caravani õnnetus Costa Ricas) ei läinud aruannet tehes arvesse, kuna mõlemad õnnetuses osalenud lennukid kaalusid alla 5700 kilogrammi.

Õnnetusi toimus veel ka kaubalennukitega, kus Kõrgõstanis Bishekekis hukkus lennuki ebaõnnestunud õhkutõusu tõttu 35 inimest ning St. Maarteni saarel, kus hoovõturajale liiga lähedal seisnud turist sai lennukilt surmava löögi.

Lennuõnnetusse sattumise tõenäosus on nüüd vaid üks 16 miljonist, selgitas üks uuringu autor Adrian Young.

Siiski nentis Young, et õnnetuste ajalooliselt madalaim arv ei jää tõenäoliselt kestma, kuna tegemist on kahtlemata ka lihtsalt hea õnnega. Samuti kujutavad endast järjest kasvavat turvalisuseriski liitiumpatareidega elektroonikaseadmed, mis võivad lennu ajal süttida.

2016. aastal hukkus lennuõnnetustes 271 inimest ning reisilennukitega toimus kokku seitse õnnetust. Nende hulgas oli Egyptairi lend Pariisist Kairosse, kus hukkus 66 reisijat ning Brasiilia jalgpallitiimi vedanud LaMia lend, kus hukkusid kõik 71 pardal olnud inimest.

Sellele eelnevatel aastatel oli surmajuhtumite arv veelgi kõrgem. 2015. aastal hukkus neljas lennuõnnetustes 471 inimest ning 2014. aastal viies õnnetuses 864 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles