Reisime Kopenhaagenisse: hubase atmosfääriga Skandinaavia süda

Marge Taivere
, Reisihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nyhavn linnaosa Kopenhaagenis
Nyhavn linnaosa Kopenhaagenis Foto: Mint Images/REX/Vida Press

Skandinaavia disainilembene Kopenhaagen üllatab oma kultuurilise harmooniaga. Tundub nagu taanlastel oleks kõik väga loogiline ning paigas- on nemad ju maailma kõige õnnelikum rahvus mitu aastat järjest. Kopenhaagen pole odav linn kuhu minna, kuid samas pakub ta piisavalt tasuta tegevusi.

Kopenhaageni kõige fotogeenilisem elanik on Väike Merineitsi. Hans Christian Andersoni muinasjutu järgi päästis Merineitsi uppumisele määratud printsi. Kuju ise on pigem väike, kuid kahtlemata olulise sümboolse tähendusega Kopenhaageni ning Taani jaoks.

Väike merineitsi
Väike merineitsi Foto: Maurizio Rellini/ Vida Press

Hea mõte on paariks tunniks kanalitele paadisõidule minna, siin on tunda nii iidsete viikingite aja hõngu kui saab imetleda ka tööstuslikest linnajagudest ümberehitatud modernseid ehitisi. Üks efektsemaid uuemaid hooneid on kuninglik raamatukogu, mida kohalikud nimetavad mustaks teemantiks. Raamatukokku võiks loomulikult ka sisse minna, sest väliselt peegelduv hoone on ka seest tõeline disainiime.

Kopenhaageni raamatukogu
Kopenhaageni raamatukogu Foto: Richard Sowersby/REX/ Vida Press

Kopenhaagen pakub hulganisti võimalusi mõnusalt ringi jalutada. Peale Nyhaveni sadama piirkonna külastamist võiks sammud seada kuulsasse boheemliku kantsi. Christiania on linn linnas anarhistlikus stiilis linnajagu, kus elab tuhatkond inimest. Siin kehtivad omad reeglid. Seitsmekümnendate alguses lahkus siit sõjavägi ning alles jäänud hooned leidsid kiiresti uued elanikud. Nüüd on siin utoopiat meenutav linnajagu, kus elanikud on rõõmsad ning eelkõige vabad. Siin ei näe ühtegi reklaami ega autot ning vabalt on käsimüügis saadaval ka näiteks kvaliteetne kanep. Christianias saab mõnusalt ringi jalutada ning näha päris toredat arhitektuuri väikeste majade näol. Christiania lipp on samuti päris põnev, kuna kujutatud on punasel taustal kolme ringi, mis tähistavad nimes esinevat kolme i- tähe täppi.

Vabameelne Christiania linnaosa
Vabameelne Christiania linnaosa Foto: Peter Forsberg/ Vida Press

Raekoda on linna tänaseks südameks ning siit saab alguse jalakäijate ala. 1962 rajati kesklinna laiale bulvarile Euroopa esimene sellises mastaabis jalakäijate tänav. Nüüdseks on autovaba eksperiment inspireerinud kogu maailma linnaarhitekte. Tänavatel on mõnusad kohvikud ning meilegi tuntud brändipoed. Kui vaatad poodidest ja kohvikutest kahe korruse võrra üles, näed seal vana 19. sajandi Kopenhaageni jälgi. Uhked fassaadi kaunistused jutustavad Kopenhaagenist hoopis teise loo kui tänased poed. Linnas on igal juhul mõistlik liigelda jalgrattaga ning iga endast lugupidav hotell laenutab tegelikult oma külalistele rattaid.

Jalakäijate ala Kopenhaagenis
Jalakäijate ala Kopenhaagenis Foto: Yadid Levy / Alamy/ Vida Press

Kui jalad veel jalutamisest väsinud pole, siis on linnas veel üks lõbus ajaveetmis soovitus. Sealne Tivoli lõbustuspark on 150 aastat vana, kuid pakub tänini meelelahutust nii suurtele kui väikestele. Siia tasub tulla juba suisa suhkruvati ning vaatepildi pärast. Atmosfäär on vaba ning mänguline. Tihti toimuvad siin ka kontserdid, kuid selle kohta tasuks natukene eeltööd teha.

Kopenhaagen on Skandinaavia mõistes kindlasti üks põnevamaid gastronoomia elamusi pakkuvaid linnu. Hinnad on ka muidugi vastavad. Kui šokeerivat toitu tahta, siis pool aastat ette saab broneerida laua kurikuulsas Nomas, kus on ka elusaid sipelgaid serveeritud. Kes nii ulmelist kogemust ei soovi, siis soe soovitus on ikkagi kohalike lemmikut smorrebrodi süüa, mis on põhimõtteliselt lõuna võileivad. Võileivaks on rukkileib koos eri täidiste nagu heeringa, sea ning juustuga. Selleks, et heeringas mõnusamalt alla läheks rüüpavad taanlased peale klõmmi akvaviiti. Teise nimega tuntakse seda köömneviina laadset kanget alkoholi ka kui elu vesi.

Smorrebrodide valik Torvehallernes Kopenhaagenis
Smorrebrodide valik Torvehallernes Kopenhaagenis Foto: Nigel Howard / Alamy/ Vida Press

Kopenhaageni teebki eriliseks skandinaavialisuse kontsentratsioon nii arhitektuuris, disainis, kui ka toidus. Taani ei väsi üllatamast ka oma inimeste sarmikuse poolest. Kindlasti on kopenhaagenlaste elustiil ning linnakorraldus meilegi lihtsasti arusaadav ja loogiline. Taani on üks neist riikidest, kuhu on turvaline reisida, kuid samas on ta piisavalt erinev, et üllatuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles