Selle suve reisihitid on Makedoonia ja Rumeenia

Lenna Lumi
, Aurinko tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aurinko

Balkani poolsaarel on mitmeid rikkaliku kultuuripärandi, puutumata looduse ning soodsa hinnatasemega riike, mida Euroopa turistid alles avastavad. Balkanitele reisimine on nii Eestis kui mujal Euroopas tõusev trend ning seetõttu on Aurinko 2018. a suve reisikalendris lisaks Horvaatiale ja Montenegrole veel kaks uut Balkani sihtkohta – Makedoonia ja Rumeenia. Reisid toimuvad koostöös rahvusliku lennufirma Nordicaga. Tegemist on otse Tallinnast väljuvate liinilendudega juunist septembri lõpuni. Eeliseks on kindlasti lühike lennuaeg – Rumeeniasse vaid kaks ja pool tundi ning Makedooniasse mõni minut üle 3 tunni.  

Makedoonias maanduvad lennukid pisikeses Ohridi lennujaamas, kust hotellidesse on sõita vaid 10 km. Üks Euroopa sügavamaid ja vanimaid järvi - Ohrid ja selle kaldal paiknev vanalinn on arvatud UNESCO maailmapärandi hulka. Ohridi piirkond sarnaneb siinkirjutaja arvates atmosfäärilt pisut Itaalia Como järvega, kuigi elegantsilt veel päris sama mõõtu välja ei anna. Järv paistab silma nii floora kui fauna liigirikkuse poolest. Kalapüük on Makedoonia looduskaitsealuses järves üsna limiteeritud. Järve teisel kaldal elavaid albaanlasi see aga eriti ei morjenda ning kuulu järgi ostvat nii mõnedki Ohridi restoraniomanikud ühise järve maitsva forelli althõlma naabritelt. 

Foto: Aurinko

Makedoonlased koputavad Euroopa Liidu uksele, kuid on esialgu veel kandidaatriigi positsioonil. Seetõttu on kohalik hinnatase eestlaste jaoks päris soodne. Euroopa Liitu kuuluvas Rumeenias on hinnad muidugi juba kõrgemad. 

Rumeenias maandub lennuk Constanta lennujaamas, kust Musta mere suurimasse ja kuulsaimasse kuurorti Mamaiasse on vaid 20-25 kilomeetrit. Kui Makedoonias ei ole merd ega uhket liivaranda, siis Rumeenia Mamaia kuldne rannajoon on lausa 8 km pikk ning kuni 200-300 m lai. Lastega perede rõõmuks ei ole Musta mere vesi nii silmi kipitama panevalt soolane kui Vahemeri. Mamaia kuurordis, hotellide vahetus naabruses on ka veepark.

Kui Ohridis puhkavad välismaalastest peamiselt hollandlaste hordid, siis Rumeenia Rivieras on hotellid peaasjalikult rumeenlaste endi päralt. Tundub, et ligi 22 miljoni elanikuga riigile piisab tegelikult ka oma siseturismist. Rumeenia firmadel olevat palgalisana kombeks töötajaid ka rannakuurordi tuusikutega premeerida. Euroopa aga tunneb järjest enam Rumeenia kuldsete liivade vastu huvi, sest rand on siin sama ilus kui naaberriigis Bulgaarias, mis eurooplastele enam tutvustamist ei vaja.  

Foto: Aurinko

Kultuurihuvilisel on palju vaadata mõlemas sihtkohas. Nii Makedoonias kui Rumeenias on palju kirikuid ja kloostreid. Ohridis olevat 19.sajandil olnud ühtekokku 365 kirikut ehk siis üks kirik iga kalendripäeva jaoks.

Nii Makedoonia kui Rumeenia otsivad noorele iseseisvale riigile omaselt oma sovjetiajal kaotatud ajalugu ja juuri. Rumeenia Musta mere kuurortidele on näiteks antud antiiksed nimed nagu Eforie, Neptun, Venus, Saturn, Jupiter, Olimp. Makedoonia ratsutab Aleksander Suure seljas, kelle nime kannab ka Skopje rahvusvaheline lennuväli. Pealinn Skopje ise on aga vaatamisväärsus omaette ning esmaskordsel saabumisel vajub suu kogu toretsevat skulptuurimerd nähes üllatusest lahti. Valitsus on kangelaste hiiglaslikesse pronks-skulptuuridesse, purskkaevudesse ja muuseumitesse enneolematuid summasid investeerinud. Lõpptulemusena on Skopje kangelaste kujudega ülekülvatud modernne linn, sekka ka sovjetiaegseid hooneid ja mälestusmärke. Prantsuse arhitektide poolt projekteeritud Bukarestis vahelduvad ajaloolised hooned samuti 21.sajandi modernsete terasest ja klaasist kõrghoonete ning kommunismiajastu jäänukitega. Nicolae Ceauseccu residentsiks rajatud Bukaresti parlamendihoone on Pentagoni järel suuruselt teine administratiivhoone maailmas.

Eestlasi tõmbavad kindlasti nii Makedoonia kui Rumeenia kõrged mäed. Mõlemas riigis on tippe, mis ulatuvad üle 2500 m üle merepinna.

Aurinko reisid Makedooniasse toimuvad 1.6.2018–7.9.2018
Loe lähemalt: SIIT

Rumeeniasse 16.6.2018–22.9.2018
Loe lähemalt: SIIT

Reisipaketi hinnad al. 379 eurost.

Mõlemas sihtkohas on Aurinkol eestikeelsed reisiesindajad ning on võimalik osaleda põnevatel ekskursioonidel. 

 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles