Ettevaatust: reisilt suveniirveini kaasa toomine pole sugugi hea mõte

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Kui sa külastad mõnda riiki, mis on tuntud kui veinimaa, siis on sul kindlasti kiusatus suveniiriks kaasa osta mõni veinipudel. Eksperdid aga hoiatavad: kui sa just maitsi ei rända, siis võib see osutuda täiesti tulutuks ideeks.

Samuti võib olla just klaasike veini see, mida sa lennureisi ajal naudid, kuid on üks suur murekoht: veinile nimelt ei meeldi üldse lennata. Rahvusvahelise veinikonsultandi Roy Moorfieldi töö on seega väga keerukas: ta aitab välja töötada veine, mida serveeritakse lendudel.

News.com.au vahendab Moorfieldi, kelle sõnul on kaks asja, mis rikuvad lendamisel veini ära: lendamisel tekkivad vibratsioonid ja kabiinis tekkiv rõhk. Mõlemad võivad suure tõenäosusega veini maitse ära rikkuda.

Moorfield ütleb, et ta sai üsna kähku oma tööpostile asudes aru, et pole mingit mõtet maitsta veine enne tootevalikusse võtmist maa peal, kuna need maitsevad õhus alati teistmoodi. Kuiv õhk mõjutab su lõhna- ja maitsemeelt, samuti mekib vein üldiselt õhus natuke kibedamalt.

Eksperdi sõnul on kõige «keerulisem» vein, mida lennutada, Pinot Noir, kuid näiteks Sauvignon Blanc ja Chardonnay töötavad ka lennates päris hästi, sama lugu on roosade veinidega. Küll aga oleks tark see vein, mille reisilt kaasa tõid, vähemalt kuueks kuuks riiulisse panna, et selle maitse taastuda saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles