Värske uuring: paljud reisivad tunnustuse pärast sotsiaalmeedias

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy/ Vida Press

Instagram ja Facebook on saanud kohtadeks, kus jagada lisaks kõigele muule ka lahedaid reisielamusi. Hiljutine uuring tõestab, et mitte ainult. Paljud inimesed nimelt valivadki reisisihtkoha selle järgi, et kui «sotsiaalmeediakõlblikke» pilte oleks seal võimalik teha.

Georgia ülikooli uurijad küsisid 758 inimese käest nende huvist Kuubale reisimise kohta ning keskendusid sellele, kuidas «turismikogemuse» jagamine sotsiaalmeedias mõjutab inimeste reisisihtkoha valikut, vahendab Travel and Leisure.

Vaatluse all oli Kuuba seetõttu, et saareriigi külastamise võimalus on enamikule Ameerika Ühendriikide turistidele endiselt piiratud ning seega on Kuuba külastamine justkui midagi «uudset». See annab Kuubale teatud atraktiivsuse, mille kohta uurijad katsealuseid küsitlesid. Nad näitasid uuritavatele juba Kuubas käinud inimeste sotsiaalmeediapilte ning uurisid, millised fotod tekitavad neis kadedust ning kas fotol olevad inimesed tunduvad selle tõttu populaarsemad või lahedamad.

Seejärel uuriti inimeste käest nende tõelise reisimotivatsiooni kohta, millest selgus, et sotsiaalmeedias saadav positiivne tagasiside mängis katsealuste reisisihtkohtade valikult olulist rolli.

Need, kes väljendasid, et soovivad positiivset ühiskondlikku tagasisidet, mida reisiteemalised sotsiaalmeediapostitused tekitavad, plaanisid reisida järgmise aasta jooksul. Samas need osalejad, kes kavatsesid Kuubale minna järgmise viie kuni kümne aasta jooksul ei hoolinud sotsiaalmeedia hinnangust.

Uurijad selgitasid, et inimesed on vägagi teadlikud nii oma reisi sotsiaalsest väärtusest kui ka sellest, et mitte kõiki reisikogemusi ei hinnata võrdväärselt.

Uuring toob samuti välja «rongivaguni efekti» ning «snoobi efekti». Reisijad võivad «hüpata rongile» ning reisida sihtkohta, mida nad näevad pidevalt oma sotsiaalmeedias. See annab reisisihtkohale tugeva turismireklaami (jah, jutt on Islandist) ning inimesi, kes tahaksid sinna reisida tuleb veel ja veel. «Snoobi efekti» puhul on reisija liiga lahe, et minna kuhugi, mis on tema silmis juba liiga populaarne. Snoobid otsivad elamusi, mis on eksklusiivsed, ebatavalised või kordumatud, mis annab neile prestiiži ning ka rohkem meeldimisi sotsiaalmeedias.

Uurijate hinnangul on mõlemad efektid reisisihtkoha jaoks igati kasulikud, kuna lai kajastatus sotsiaalmeedias toob juurde järjest rohkem inimesi.

Reisimine on ilmselgelt Facebookis ja Instagramis populaarne teema. Võiksid ju puhkusereisil lihtsalt rannal raamatut lugeda või Pariisis croissant’i nosida, aga kas sa tõesti naudiksid tõeliselt reisi, kui sellest ühte vägevat postitust ei teeks? (Loomulikult naudiksid, aga me kõik teame, et klõpsid pildi lõpuks ikka ja laed selle üles). Ideaalse puhkusepildi sotsiaalmeediasse postitamine ei ole selleks, et lihtsalt oma puhkust sõpradega jagada. See on saanud oma sotsiaalse staatuse näitamise viisiks. Ja kuna staatus on üha enam saamas sotsiaalmeedia «meeldimisteks», siis ebatavalised reisipildid näitavad lihtsalt kõigile, kui lahe sa oled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles