Mida teha, kui vulkaanipurse reisiplaanid nurjab?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vulkaanipurse
Vulkaanipurse Foto: Ivan Damanik / ZUMA Press / Spla / Vida Press

Nädalavahetusel hakkas Balil asuv vulkaan Agung purskama ning mitukümmend tuhat inimest on juba piirkonnast evakueerunud. Tavaline reisitõrkekindlustus sellistel juhtudel ei aita, kuid kui oled siiski plaaninud reisi Balile, on olemas võimalus raha tagasi saada.

Enamasti pakuvad kõik kindlustusseltsid ühesugust reisitõrkekindlustust. See tähendab, et kaetud on sellised ettenägematud juhtumid, nagu reisi ärajäämine, katkemine, reisile hilinemine ja lennuplaani muutused. Kuna looduskatastroofid esinevad ainult kindlates piirkondades, ei lähe need reisitõrkena arvesse. Seetõttu peab reisija ise endale looduskatastroofi lisariski juurde ostma.

Kindlustuse sõlmimise aeg on oluline

Kui oled ostnud lennupiletid pool aastat enne reisi, kuid reisikindlustuse sõlmimise jätad viimasele minutile, ei pruugi sellest enam abi olla. Nii soovitab näiteks IIZI reisikindlustuse spetsialist vormistada reisikindlustuse esimesel võimalusel pärast piletite ostmist, et kindlustuskaitse võimalikult lai oleks. Kui jätta vormistamine viimasele hetkele, võib tekkida olukord, mil kindlustusjuhtum on juba toimunud, kuid poliisi veel ei ole.

Samuti ei aita ka looduskatastroofi lisariski kaitse siis, kui see on sõlmitud pärast seda, kui on teada, et looduskatastroof on aset leidnud. Nii pole näiteks PZU ja Salva kindlustuste sõnul Bali vulkaanipurske ohu tõttu sinna piirkonda praegu looduskatastroofi lisakaitset osta võimalik, kuna vulkaanipurse on juba toimunud ja tõenäosus uuteks purseteks on maa-aluste tõugete tõttu Bali piirkonnas on väga suur ning ka piirkonna inimestel on soovitatud evakueeruda.

Seega, kui on teada, et reisi sihtkohas võib looduskatastroofe esineda, tuleb sellekohane lisariski kindlustus sõlmida aegsasti.

Millist looduskatastroofi lisariski kaitset Eesti kindlustusseltsid pakuvad?

Kui on ostetud reisitõrke lisakaitse, siis PZU hüvitab reisi ärajäämise korral kogu reisi maksumuse või reisi hilinemise korral vajalikud lisakulutused sihtkohta jõudmiseks. Omal soovil reisist loobumisel lisakaitse olemasolu korral hüvitatakse 70% reisi maksumusest

Salva kindlustuse puhul hõlmab looduskatastroofi kaitse muutusi reisiplaanis. Lendude ärajäämise või reisi edasilükkamise kulud kaetakse, samuti jooksvad kulud nagu majutus või transport.  

IIZI kinnitab, et enamasti katavad kindlustusseltsid kõik looduskatastroofist tulenevad lisakulud, nagu uued piletid ja majutus. Lisaks soovitab IIZI igal juhul kindlustusseltsiga nõu pidada, et kindlustustingimustele vastavalt hüvitist saada.

Soovitused looduskatastroofi ohualadele reisijatele

Kindlustusseltside esindajad soovitavad reisijatel enne piletite ostmist tutvuda sihtkoha oludega. Selleks on olemas näiteks välisministeeriumi veebilehekülg Reisi Targalt, kuhu lisatakse iga riigi kohta jooksvat infot teadaolevate ohtude kohta. Kui on teada, et piirkonnas võib esineda katastroofe, tasub igal juhul sõlmida looduskatastroofi lisariski kindlustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles