Mis juhtub, kui kruiisilaev satub keset orkaani?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm
Torm Foto: Vida Press

Vaid kaks nädalat pärast Harvey orkaani valmistuvad Kariibi meri ja Ühendriigid juba uueks tormiks. Viienda astme orkaan Irma on juba laastanud Kariibi mere piirkondi, mis on populaarsed ka kruiisituristide hulgas.

Harvey tormi tulekul oli selles piirkonnas kruiisilaevadel 15 000 reisijat, kellest paljud pididki tormi mööda saatma just laeval. Mõni alus suundus New Orleansi sadamasse, et varuda vett ja muud hädavajalikku ning siis anti klientidele võimalus ka laevalt maha minna, vahendab Travel and Leisure.

See, kuidas kruiisifirma või laevakapten otsustab tormi korral käituda, sõltub nii ettevõttest, inimestest kui ka tormist. Sellel nädalal on kruiisid tühistanud juba neli suurt ettevõtet: Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean, Carnival ja Walt Disney Cruise Lines.

Lisaks võib kapten otsustada marsruuti muuta ning nii saab üsnagi ootamatult Ida-Kariibi kruiisist Lääne-Kariibi kruiis, mis tähendab muidugi ka, et külastatakse hoopis teisi saari, kui esialgu ette nähtud.

Täpselt nii juhtus kõigi reisijatega MSC Divina pardal. Kuna see kruiis peaks täna lõppema, kuid Miamist lendude väljumine on seatud järjest suurema kahtluse alla, on see kruiisifirma pakkunud reisijatele võimalust jääda ka laevale, sest koju nad ilmselt ei pääse.

Seejärel suundub laev Mehhiko saarekesele Cozumel, kus kavatsetakse torm mööda saata. Kõikidele reisijatele on antud ka tasuta internet ning joogipakett.

«Kapten on nii tore ja sõbralik,» sõnas laeval viibiv reisija Renee Sanchez. «Ta edastab iga paari tunni järel uudiseid ning samuti on korraldanud koosolekuid, et saaksime kõik küsimused ära küsida.»

Kuigi tormihooajal võib kruiisil olemine tunduda õudne, siis paljud seda just eelistavadki, sest siis on võimalus saada taolisi kruiisipikendusi. Kui kruiis peaks tormi tõttu aga ära jääma, pakuvad firmad sageli üsna head kompensatsioonipaketti. Nii maksavad nii Norwegian kui ka Royal Caribbean kruiisi eest raha tagasi ja annavad järgmisele broneeringule vastavalt 50 ja 25-protsendilise sooduskupongi.

Kui aga kruiisile pääsemiseks peab ka lendama, siis selle eest kruiisifirma ei vastuta ning seda piletitasu on võimalik tagasi saada vaid siis, kui on tehtud vastav kindlustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles