Erakordse põua tõttu piiratakse Roomas vee tarbimist

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purskkaev Roomas
Purskkaev Roomas Foto: Vida Press

Rooma linna veega varustaja ACEA andis teada, et alates septembrist vähendatakse öösiti vee survet torustikus, sest pealinn kannatab pikaaegse põua käes.

Esmaspäevases teates selgitati linnaelanikele, et võrreldes eelneva kolme aastaga on vihmavee hulk vähenenud ligi 30% ning selleks, et roomlaste veega varustamine oleks jätkusuutlik, tuleb võtta tarvitusele erinevad meetmed, vahendab The Local. Peamiseks abinõuks ongi veesurve vähendamine.

Surve vähendamine leiab aset terve septembri jooksul, et kindlustada piisav veevaru reservuaarides ning reguleerida paremini üldist veekasutust. Ametiasutuse sõnul mõjutab meede kõige rohkem kõrgemate korruste elanikke. «Abinõu kasutuselevõtu pärast võib ette tulla olukordi, kus kõrgematel korrustel ning veidi kehvema torustikuga majades pole võimalik öösiti vett kasutada,» kommenteeris ACEA.

Alates maist on linnas parandatud juba ligi 1300 torustiku leket, kuid tõeliseks probleemiks polegi enam lekked, vaid Rooma veevarude vähenemine.

Pealinnast 32 kilomeetri kaugusel asuvas Bracciano järveski, mis on provintsi üks suurimatest mageveekogudest, on tavapärasest palju vähem vett. Juulis peeti Roomas tõsiseid vaidlusi selle üle, kui palju tohiks järvest vett linnakodanike tarbeks võtta. Siis otsustati aga, et piiranguid linnale ei seata.

Lisaks põhjavee taseme alanemisele avastati, et ka põhilistes linna veega varustavates akveduktides on märgata olulist veetaseme langust.

Rooma pole tegelikult Itaalia ainuke linn, millel on probleeme veega. Eelmisel nädalal andis näiteks Palermo veega varustaja teada ajutisest teenuse katkestamisest, kuna linnas käinud kruiisilaev oli reisijate jaoks võtnud pardale tuhandeid liitreid vett, mille tõttu oli vajalik hetkeks peatada elanike veega varustamine, kuna ka nemad pole põuast puutumata jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles