Kanaaridel puhkajad ootab ees ebameeldiv üllatus

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanaari saar
Kanaari saar Foto: Vida Press

Kanaari saartel olevad supelrannad on praegu veel kõigile turistidele avatud, kuid saarte ametivõimud hoiatavad ujuma minna plaanivaid puhkajaid vetikate vohamisest tingitud võimaliku nahaärrituse eest.

Vees toimuva vetikate «õitsemise» käigus vabaneb palju toksiini, mis võib tugevalt nahka ärritada, vahendab The Local. Fotosünteesivad organismid on muutnud vee nende populaarsete saarte paljude randade lähedal pruunikasroheliseks.

Saarestiku inimeste tervise eest vastutava organisatsiooni direktor Jose Juan Alemani sõnul pole siiani veel kunagi ühtki Kanaari saare randa sarnaste mikrovetikate olemasolu pärast suletud. «Kui suplusalas mikrovetikaid märgatakse, siis ei soovitata ujujatel neid lihtsalt puutuda,» kommenteeris Aleman.

Teisipäeval tõmmati aga Tenerife Las Teresitase rannas masti punane lipp, mis tähistas ujumise keelustamist. Sellest hoolimata oli ujuma minejaid palju, vetelpäästjad kutsusid keelust üleastujaid vilet puhudes siiski veest välja.

Tsüanobakterite rühma kuuluvat mikroorganismi, ladinakeelse nimega Trichodesmium erythraeum, kutsutakse rahvasuus ka mere saepuruks. Aleman lisas, et viimasel ajal tuleb selle vohamist ette tihedamalt ning suuremal alal kui varem, seda tõenäoliselt kliimasoojenemise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles