Boeingu lennuk tegi läbi aegade ühe veidraima õhusõidu

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeingi lennuki õhusõidu trajektoor
Boeingi lennuki õhusõidu trajektoor Foto: Pilt videost

Kolmapäeva pärastlõunal tõusis lennuk Boeing 787-800 Dreamliner Seattle'i lennujaamast õhku ning suundus Marquette'i linna poole. Pärast ligi 3000 kilomeetri pikkust lendu tegi lennumasin aga ootamatu suunamuutuse ja lendas edasi edela suunas.

Jõudes Lõuna-Dakota osariigi tipuni tegi lennuk taas imeliku pöörde, lennates osariigi õhuruumis kummalise ringi ning suundus Nebraska osariiki, vahendab The Washington Post.

Tekkis küsimus, mis lennukis toimub. Vastus sai selgeks aga veidi pärast seda, kui lennuk oli veel mõne tunni veidrat teekonda jätkanud. Nimelt «joonistas» piloot Ameerika Ühendriikide õhuruumis lennukit.

Sotsiaalmeedias arutlesid inimesed sellise lõbusõidu tagamaade üle, pakkudes välja, et tegu võis olla katselennuga, omapärase reklaamiga lennufirmale või lihtsalt tarbetu kütusekulutamisega. Kasutati ka musta huumorit, öeldes, et piloot oli tõenäoliselt joobes.

Boeing kinnitas neljapäeval, et tegu oligi Dreamlineri 18-tunnise katselennuga. «Selle asemel, et lennata suvalise mustriga, otsustasid piloodid katselennuga kujundi luua, lennates üle 22 osariigi,» sõnas Boeingu pressiesindaja Doug Alder juunior.

«Kujutatud Dreamlineri lennuki nina osutab Puget Soundi piirkonnale, mis on koduks Boeingu kommertslennukitele. Joonistatud lennumasina tiivad ulatuvad Michigani põhjaosast Texase lõunaossa. Saba puudutab Alabamas asuvat Huntsville'i linna,» lisas pressiesindaja.

Boeing on tegelikult varemgi sarnaseid imelikuna tunduvaid katselende korraldanud. Näiteks varasemalt sel aastal «kirjutasid» piloodid uue Boeing 737 MAXi lennukiga testlendu tehes õhku sõna MAX.

2011. aastal otsustasid Boeingu piloodid, et uue lennuki 747-800 Freighteri katselennuks võiks lennata Pittsburghi, et tellida kohalike lemmiksöögikohast Primanti Brothersist võileibasid.

Ülemaailmse lennuliikluse jälgimise veebileht Flightradar24 kommenteeris, et tegelikult polegi huvitavakujulised lennumustrid nii ebatavalised. Kõverate lennutrajektooride tegemise põhjuseks võivad Flightradar24 sõnul olla nii halbade ilmaolude vältimine, õhuuuringute tegemine, maandumissüsteemide katsetamine, lennujaama «ummikus» ootamine kui ka tõepoolest sellised katselennu lõbusõidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles