15 kõige rahvarohkemat kruiisilaevade sadamalinna

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami
Miami Foto: Vida Press

Tallinnat külastab küll järjest rohkem kruiisituriste, kuid maailmas on palju linnu, mille sadamatest liigub aasta jooksul läbi kordades rohkem kruiisilaevadega reisivaid inimesi.

The Telegraph tegi ülevaate linnadest ning sadamatest, kus registreeriti 2016. aastal kõige rohkem kruiisituriste.

1. Miami, USA – 4,9 miljonit turisti

Miami
Miami Foto: Vida Press

Miamit nimetatakse ka maailma kruiisipealinnaks, sest seal linnas asub juhtivate kruiisi teenust pakkuvate firmade laevade kodusadam.

2. Canaverali sadam Orlandos, USA – 3,9 miljonit turisti

Canaverali sadamasse jõudev kruiisilaev
Canaverali sadamasse jõudev kruiisilaev Foto: Vida Press

See Põhja-Ameerika sadam on viimastel aastatel teinud kiire arengu, saades endale ka uhiuue 150 miljonit dollarit maksnud reisiterminali. Populaarseim sadamast väljuv laev on Disney kruiisilaev, mis on justkui ujuv teemapark.

3. Evergladesi sadam Fort Lauderdale’is, USA – 3,7 miljonit turisti

Kruiisilaev Oasis of the Seas / Scanpix
Kruiisilaev Oasis of the Seas / Scanpix Foto: SCANPIX

Turistide arvult jääb see sadam küll esimesele kahele alla, kuid tegelikult väljub just sealt enim kruiisilaevu. Evergladesi sadamas asub ka maailma suurim kruiisiterminal, mis on koduks kõige raskemale kruiisilaevale nimega Oasis of the Seas (eesti keeles Merede oaas).

4. Cozumel, Mehhiko – 3,6 miljonit turisti

Cozumel
Cozumel Foto: Vida Press

Mehhiko suurimal Kariibi saarel asuv linn on mitmete huvitavate teekondade alguspaigaks. Sealt on võimalik minna nii rikkumata rannamõnusid nautima kui ka mangroovimetsasid avastama.

5. Shanghai rahvusvaheline sadam, Hiina – 2,8 miljonit turisti

Shanghai
Shanghai Foto: Vida Press

Shanghais on kruiisituristide arv tõusnud tänu eelmisel aastal toimunud Hiina viisaseaduste lõdvendamisele. Laevadega Hiina rahvarohkeimasse linna saabuvad turistid võivad pärast seadusmuudatust Shanghaisse jääda kuni 15 päevaks.

6. Barcelona, Hispaania – 2,6 miljonit turisti

Barcelona
Barcelona Foto: Vida Press

Juba kuue terminaliga sadam ootab praegu uue kruiisiterminali valmimist, mis peaks juhtuma järgmisel aastal. Kohalikud kardavad aga, et see toob senisest veel rohkem turiste ning seepärast võib linn aja jooksul muutuda põhiliselt täiskasvanutele mõeldud teemapargiks.

7. Civitavecchia sadam Roomas, Itaalia – 2,3 miljonit turisti

Civitavecchia sadam
Civitavecchia sadam Foto: Vida Press

Rooma sadam asub tegelikult Civitavecchia linnas, mis on pealinnast umbes pooleteisetunnise autosõidu kaugusel. Kõik sinna suunduvad kruiisiliinid pakuvad aga turistidele transporti Rooma, kus on võimalik valida linna omal käel või giidiga avastamise vahel.

8. Nassau, Bahama – 2 miljonit turisti

Nassau sadam
Nassau sadam Foto: Vida Press

Bahama pealinn on Kariibimere lõunaosa populaarseim merereisisihtkoht. Mõned firmad on aga ostnud endale Kariibimeres isegi erasaari, et ainult nende teenust kasutavad reisijad saaksid antud saart külastada.

9. Galvestoni sadam Texases, USA – 1,7 miljonit turisti

Galvestonis asuv Victoria-aegses stiilis ehitis
Galvestonis asuv Victoria-aegses stiilis ehitis Foto: Vida Press

Kuigi paik pole kruiisisihtkohana kuigi tuntud, asub seal paljude kruiisilaevade kodusadam. Galvestoni linna imetlema minnes saab reisisell näha aga suurepärast Victoria-aegset arhitektuuri.

10. Suur-Kaiman, Kaimanisaared – 1,7 miljonit turisti

Kaimanisaartel on tänu selgele veele hea snorgeldada
Kaimanisaartel on tänu selgele veele hea snorgeldada Foto: Vida Press

Sellele Kaimanisaarele lähevad reisihuvilised peamiselt imeliste randade ja väga selge vee pärast, kus on hea sorgeldada ja mereelu uudistada.

11. Southampton, Inglismaa – 1,7 miljonit turisti

Southampton
Southampton Foto: Vida Press

Pika ajalooga sadam pole ka tänapäeval oma tähtsust kaotanud, olles Inglismaa olulisim kruiisisadam.

12. Sint Maarteni sadam, Sint Maarten – 1,6 miljonit turisti

Sint Maarten
Sint Maarten Foto: Vida Press

Sint Maarteni saar on turistidele hästi tuntud paik, kus lisaks kaunile ümbriskonnale ja heale kliimale on ka eksklusiivsed hotellid ning kasiinod.

13. Veneetsia sadam, Itaalia – 1,6 miljonit turisti

Kruiisilaev Veneetsias
Kruiisilaev Veneetsias Foto: Vida Press

See imekaunis Itaalia linn on siiani olnud populaarne kruiisituristide sihtkoht, kuid väga tõenäoliselt viivad kohalikud ellu plaani keelata kruiisilaevade sisenemise sadamasse, sest nendega tulevad turistid ei too linnaelanikele kuigi palju kasu, ööbides ja süües kruiisilaeval, mitte linnas.

14. Marseille, Prantsusmaa – 1,5 miljonit turisti

Marseille
Marseille Foto: Vida Press

Paiga elanikud nimetavad Marseille’d väravaks Provence’i. Kirjandusmaailmas tuntakse seda aga Alwxandre Dumas teose «Krahv Monte-Cristo» tegevuspaigana.

15. Sydney, Austraalia – 1,3 miljonit turisti

Sydney
Sydney Foto: Vida Press

Sydney hoopleb maailma suurima loodusliku sadamaga, mis muudab linna saabumise eriti ilusaks. Kruiisilaeval olles võib juba kaugelt märgata ka kuulsat Sidney ooperimaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles