Euroopa riikide veidrad lauakombed

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peen toitumine
Peen toitumine Foto: Vida Press

Võime ju arvata, et Euroopa riikide kultuurid ei saa üksteisest väga erineda, sest oleme kõik väga sarnased, kuid tegelikult on kõikjal pisikesed etiketireeglid, mida teised ei pruugi teada.

Selleks, et kohalikke mitte solvata või, et keegi imelikult vaatama ei hakkaks, tasuks tutvust teha reisisihtkoha elementaarsete reeglitega, vahendab Insider.

Hispaania - ära telli supi kõrvale vett

Kuigi vee joomine on Hispaanias täiesti tavapärane ja palavate päevadega isegi kohustuslik, siis mõne toidu kõrvale kohalikud seda siiski ei telli. Eriti peavad sellest traditsioonist kinni vanema generatsiooni esindajad ja väiksemate kogukondade elanikud. Reegli kohaselt ei tohiks kaheksajala või supi kõrvale juua vett, sest see kooslus paneb kõhu valutama. Samas võib juua aga veini või limonaade.

Prantsusmaa - pane sai otse lauale

Mõnes paigus võib saia lauale panek olla üsnagi ebaviisakas, kuid prantslased just seda harrastavadki. Kindlasti tuleb sai panna lauale ka õiget pidi, sest kui panna tagurpidi toob see halba õnne. Kunagi panid pagarid saia tagurpidi lauale siis, kui nad soovisid selle timukale hoida. Oluline on ka meeles pidada, et ükskõik kui näljane sa ka oled, siis sai ei ole eelroog vaid seda süüakse pearoa kõrvale. Lisaks tuleks süües sealt kätega tükke murda, mitte otsast hammustada.

Itaalia - ära küsi juustu juurde

Itaalia teemalistes restoranides käivad ettekandjad sageli lauast lauda ja pakuvad pasta või pitsa peale värskelt riivitud juustu. Seda ei juhtu kunagi aga Itaalias, sest seal ei ole viisakas toidu parmesaniga üle ujutamine. Juustu juurde küsimine viitab sellele nagu üritaksid toidu maitset sellega lämmatada. Kui pasta puhul ei suuda vastu panna ja tahad juustu juurde, siis kindlasti ei tohi juustu küsida mereanniroogade puhul.

Hispaania ja Portugal - söö toitu täpselt nii nagu see on valmistatud

Hispaanias ja Portugalis laualt naljalt soola ja pipart ei leia, samuti ei tasuks seda küsida, sest nii võib lihtsalt kokka solvata. Enamikes restoranides ja isegi kodudes, ei tooda soola ega pipart laualegi.

Saksamaa ja Prantsusmaa - salatilehti tuleb kokkuvoltida, mitte lõigata

Ükskõik kui suur salatileht on sattunud su taldrikusse, ei sellele noaga kallale minna. Kõige õigem on see kahvli toel lihtsalt kokku murda ja siis ära süüa. Salatilehe lõikamist võib pidada taaskord solvanguks kokale, kes ei osanud salatilehti õigesti lõigata.

Venemaa - ära raiska leiba

Tegelikult kehtib see reegel pea kõikjal Euroopas, sest kusagil ei peeta leiva või saia ära viskamist heaks kombeks. Venemaal aga on see erakordselt põlastusväärne. Kohalikud usuvad, et kui sa sured, siis kaalutakse üle kogu see leib, mis oled elu jooksul ära visanud ning selle alusel otsustatakse, kas sind lubatakse taevasse või mitte.

Taani - ära kunagi võta ühisest roast viimast ampsu

Kui jagad sõbraga koogitükki või olete seltskonnaga tellinud suure suupistevaagna, siis tasuks tähelepanu pöörata sellele, kes saab võtta viimase tüki. Kombe kohaselt jagatakse viimased ampsud kõikide osalejate vahel võrdselt ja seda senikaua, kuni toidust enam midagi järgi ei jää.

Suurbritannia - supitaldrik kalluta endast eemale

Võib ju tunduda mugav suppi süües taldrik enda poole kallutada, kuid nii pole tegelikult viisakas teha. Tuleb hoopis kallutada eemale ja nii oma supp lõpuni süüa.

Türgi - ära näri pärast pimedat nätsu

Nätsu närimine ei ole Euroopas näiteks Ameerika Ühendriikidega võrreldes kuigi populaarne ning teatud olukordades võib seda pidada isegi ebaviisakaks. Türgis aga ei tohiks kindlasti nätsu närida pärast pimeduse saabumist, see pole mitte lihtsalt ebaviisakas vaid täielik tabu. Legendi kohaselt muutub suus olev näts pärast päikeseloojangut surnud inimese lihaks.

Suurbritannia - portvein ulata alati vasakule

Kombeks on valada paremal käel oleva inimese klaas täis ja seejärel see edasi endast vasakule anda. Kui see peaks ununema, küsitakse ilmselt üsna kohe «kas tunned Norwichi piiskopi?» Kui looga ollakse tuttavad, siis tuleks ilmselt vabandada ja pudel kohe edasi, endast vasakule, anda. Kui seda fraasi aga ei tunta järgneb sellele tavaliselt selgitus: «Ta on väga tore mees, kuid ta unustab alati portveini edasi anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles