Londoni 20 salajast vaatamisväärsust

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soho nina
Soho nina Foto: Creative Commons

London on tõeline suurlinn, kus on peidus ohtralt vaatamisväärsusi, millest ei pruugi teadlikud olla isegi kohalikud elanikud. 

Briti väljaanne Telegraph pani kokku nimekirja salajastest vaatamisväärsustest, mida turistidel kindlasti tasuks külastada.

1. Crossness Pumping Station – tööstuslik hoone ehitati, kuna Londonil oli hädasti vaja reoveesüsteemi. See avati ametlikult juba 1865. aastal. Kuigi väljast paistab hoone üsna tagasihoidlik, on see seest värvikirev ja sealt leiab ohtralt dekoratiivelemente.

2. Cross Bones – sinna maeti keskajal prostituute ehk «Winchesteri hanesid», sest tööloa andis neile Winchesteri piiskop. Samuti leidsid oma viimse puhkepaiga seal linna kehvikud ja vaesed. 1853. aastal surnuaed suleti ja alles 1990ndatel aastatel hakati väljakaevamisi korraldama. Praegu on seal mälestuspaik, mille väravaid kaunistavad lindid ja sõnumid kadunud lähedastele.

3. St Bride'i kirik – sellest kirikust sai inspiratsiooni kondiiter, kes valmistas tänapäeval levinud mitmekorruselise pulmatordi. Kõige esimese mitmekorruselise pulmatordi valmistas mees oma tulevasele naisele.

4. Londoni tänav kui avalik käimla – kindlasti tuleks Londoni tänavatest uurida Sherborne Lane'i, mis kunagi kandis nime Shiteburne Lane ning kuhu kõik elanikud end mõnusalt kergendasid. Kui arvestada, et keskaja elanikud koos loomadega tootsid päevas 45 tonni väljaheiteid päevas, oli selliseid tänavaid väga vaja.

5. Londoni väikseim kirik – St Ethelburga-the-Virgin asub Bishopsgate'is ja on Londoni väikseim kirik. See pärineb 13. sajandist ning mõõtudeks on sel kõigest 17 meetrit korda 9,1 meetrit.

6. Natsikoera haud – Leopold von Hoesch ja ta koer Giro elasid 1930ndatel aastatel Londonis ja koer teenis Saksamaa saatkonda. Kuigi von Hoeschi ei peetud Hitleri austajaks, teenis ta teda ikkagi oma surmani 1936. aastal. Tema surnukeha transporditi Saksamaale, kuid koerake, kes suri juba kaks aastat varem, on maetud Inglismaale. Kunagise Saksa saatkonna lähedal Londonis on väike haud, kus on koerale pandud ka hauakivi.

7. Monthy Pythoni jalg – Monthy Pythoni lendava tsirkuse episoodist pärinev hiiglaslik jalg kuulub tegelikult Agnolo Bronzino maalile «Veenus, Cupido, Lõbustus ja Aeg». Maali saab näha Londoni rahvuslikus galeriis.

8. St Dunstan-in-the-East – üks Londoni paremini peidetud aedasid asub St Dunstan-in-the-Easti varjus. Kirik, mis ehitati umbes 1100. aastal, taastati pärast suurt tulekahju, kuid kord hävitasid selle taas Saksa pommid. See, mis paigast järel, on ehitatud imeilusaks aiaks.

9. Pubi, kus istusid Lenin ja Stalin – The Crown Tavern Clerkenwellis on paik, kus väidetavalt Stalin ja Lenin 1905. aastal esmakordselt kohtusid. Kuigi sellele ametlikku kinnitust ei ole tulnud, on seda siiski tore uskuda.

10. Londoni kivi – aadressil Cannon Street 111 asub müstiline Londoni kivi, mis on osa suuremast rahnust, mis seisis sama tänava teises osas. Selle tähtsus on aga seatud kahtluse alla. Mõne arvates on kivi Rooma päritolu, teised arvavad, et sellel on olnud mingi usuline väärtus.

11. Greenwichi jalakäijate tunnel – Greenwichi külastatakse mitmel põhjusel, kuid sageli jäetakse tähelepanuta jalakäijate tunnel, mis jookseb kuulsa Thamesi alt läbi.

12. Londoni vanim õuekuju – Sotheby sissekäigu kohal asetsev kuju on vanim välikuju Londonis. Sekhmeti, kõige võimsamat jahimeest Egiptuses, meenutav kuju on püstitatud juba 1320. aastal eKr.

13. Automaatikamuuseum – Tim Hunkinsi veider käsitsi tehtud mäng on selles muuseumis pandud väljanäitusele. Siin saab vahetada raha väikeste meenemüntide vastu, paluda, et mõni robot sind läbi katsuks või käia virtuaalsel ekskursioonil.

14. Postiljoni park – kuigi Londonis on palju imekauneid parke, võivad need kiiresti muutuda ülerahvastatuks. Park asub Püha Pauluse katedraalist vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel ning on imeilus.

15. Londoni esimene kohvik – õigemini oli tegu küll putkaga, kus pakuti kohvi. Selle asutas 1652. aastal kreeklane Pasqua Rosée, kes avas rahva meeled eksootilisele Türgi joogile. Ei läinud kaua, kui Pasqua müüs päevas üle 600 tassi kohvi.

16. SOASi Jaapani katuseaed – kui Londoni kirevast melust on hetkeks küll saanud, võiks põgeneda Jaapanist inspiratsiooni saanud SOASi aeda, mis asub Londoni ülikooli katusel.

17. Sild ilma jõeta – Londonit teatakse peamiselt ühe jõe linnana, kuid siiski peidab linn endas veel 21 jõge, mis kõik ei ole küll tingimata nähtaval. Kuna jõe voolamist peatada on raske, on need lihtsalt reoveesüsteemidesse ümber suunatud. Nii on jäänud Londonisse püsima ka sild üle Holborni viadukti, mille alt lähevad nüüd läbi vaid autoteed.

18. Londoni vanim pood – Lock & Co Hatters on tegelikult lausa maailma vanim pood ja samuti üks vanimaid perekonnaärisid, mis endiselt toimib. Teiste hulgas on siit endale asju soetanud ka Winston Churchill, Charles Chaplin ja Lord Nelson.

19. Linna väikseim kaitse all olev hoone – Ostleri onn ehitati 1860. aastal mehe jaoks, kes hoolitses külalistemajas peatuvate inimeste hobuste eest.

20. Soho ninad – üle terve Londoni, kuid peamiselt Sohos, on peidus väikesed ninad. Rick Buckley püstitas pisikesed ninad vastukaaluks järjest kasvavale trendile, kus inimeste järel kaameratega nuhitakse. 1997. aastal oli neid 35, kuid praeguseks arvatakse, et neid on järel vaid kümme. Täpset arvu siiski keegi ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles