33 aastat kadunud mererand ilmus taas nähtavale

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rand Iirimaal
Rand Iirimaal Foto: SCANPIX

Rannariba Iirimaal, mille tormid juba enam kui 30 aastat tagasi minema uhtusid, on taas pinnale ujunud. 

Achilli saare Doogah linnakese liivariba kadus vetesügavusse 1984. aastal ning järele jäid sinna vaid kivid ja klibu. Kuid aprillis otsustas Atlandi ookean näidata oma lahkust ning tagastas selle, mille ta aastaid tagasi varastas, vahendab CNN.

Ookean andis välja tonnide viisi liiva ning lõi sellega uue 300 meetri pikkuse rannariba. «1984. aasta tormid võtsid endaga kaasa viimse kui liivakübeme,» sõnas Achilli turismiesindaja Sean Molloy. «Kuid kaheksa kuni kümne päeva jooksul puhusid põhjast väga tulevad tuuled». Selgub, et rohkem rannaribal vaja polnudki, liiv tuli veest taas välja ja meri tõstis selle üles, selgitas ta.

Achill on Iirimaa suurim saar, kus laiuvad rabad ja kõrguvad kaljud. Siinsed rannad on inspireerinud kirjanikke nagu Graham Greene ja Heinrich Boll. Praegu elab saarel vähem kui 3000 elanikku ning nende peamiseks tuluallikaks on turism, millele taas välja ilmunud rand andis hea tõuke.

«See on imeline. Tavaliselt näeme vaid laineid ja kive, nii tore on näha suurt liivariba,» sõnas kohaliku hotelli omanik Roisin Lavelle.

Molloy hinnangul külastab Achilli saart aastas umbes 150 000 – 180 000 külastajat, kuid päikesepaiste ja tekkinud rand meelitavad ligi rohkem inimesi. «Kuna liiva tuleb järjest juurde, ei tea me täpselt, kui turvaline see rand on, sest tõusud ja mõõnad muutuvad ja see võtab kõik veidi aega,» hoiatas ta ujumishimulisi turiste.

Vaata videost, milline nägi rand välja enne liiva tulekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles