Video: Roomas avastati juhuslikult iidne akvedukt

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akvedukt
Akvedukt Foto: Kuvatõmmis

Roomas käivad tööd uue metrooliini avamiseks ja ehitajad avastasid juhuslikult tööde käigus 2300 aasta vanuse akvedukti. 

Tegelikult tehti avastus juba mitu kuud tagasi, kuid seni hoiti seda saladuses. 32-meetrine ehitis oli ilmselt osa suurest Aqua Appiast, mis on vanim Rooma-aegne akvedukt, vahendab The Local.

See tähendab, et akvedukt võidi ehitada juba 312. aastal eKr. Kõrguseks on sel kaks meetrit ning see koosneb viiest rivist, kuhu on asetatud võrdse suurusega kivid. Akvedukt leiti üsna Colosseumi lähedalt, Piazza Celimontana alt 17 meetri sügavuselt.

Lisaks leiti veel palju ehitisi, mis pärinesid eri ajastust. Nii jäi arheoloogidele silma kiviajast pärit hauakamber ja 19. sajandi elamute vundamendid.

Kuna akvedukt oli maetud paksu mullakihi alla, sai arheoloogide meeskond teha kindlaks, et hilisemalt, esimesel sajandil eKr, kasutasid roomlased seda hoopis kanalisatsioonina. Lisaks leiti pinnasest veel toidujäänuseid, mis näitas, mida roomlased tol ajal sõid. Leidude põhjal selgus ka, et koduloomadena peeti toona metssigu, luikesid ja suuri kalu.

Kuna akvedukti praegune asukoht on liiga sügaval maa all, siis turiste sinna lubada ei saa. Seetõttu võetakse akvedukt osadeks ning transporditakse mujale, et soovijad seda vaatamas saaks käia.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles