Peaaegu saksavaba endine Saksa linn Kaliningrad (9)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varemetes olevik ning hiilgav minevik fotodel Zelenogradski (Cranz) rannapromenaadil.
Varemetes olevik ning hiilgav minevik fotodel Zelenogradski (Cranz) rannapromenaadil. Foto: Jaanus Piirsalu

Kaliningrad oli vanasti eestlastele tuntud koht, kus paljud, näiteks ekspeaminister Andres Tarand, teenisid aega Nõukogude armees. Vähesed eestlased on sinna sattunud aga viimasel paarikümnel aastal, kuigi Kaliningradi pole pikk maa: Tallinnast 800 kilomeetri ehk päevase autosõidu kaugusel Euroopa suunas.

Kuulsa Immanuel Kanti sünnilinn, kust ta väidetavalt lahkus ainult mõned korrad oma elu jooksul, on eelkõige tuntud kunagise Ida-Preisimaa pealinna Königsbergina. Kaliningradi nime on see linn kandnud kõigest viimased 70 aastat.

Hiljuti Kaliningradis käies tabas mind kõige suurem šokk raamatupoes, kus ma sattusin lappama pildialbumeid kunagisest Königsbergist. Fotodel nägin tõeliselt ilusat linna, heas mõttes vana hea kodanliku Euroopa pärli. 19. sajandi ja 20. sajandi alguse Königsberg meenutas mulle mõneti Strasbourgi või Colmari vanalinna. Kõik oli niisama kaunis.

Kaunis oli see linn 1944. aastani, mil brittide kuninglik lennuvägi pommitas sõja ajal kesklinna peaaegu sama puhtaks kui Dresdeni. 1945. aasta aprillis viisid hävitustöö lõpuni kolm päeva kestnud ägedad lahingud Punaarmee ja sellele visa vastupanu osutanud sakslaste vahel.

Sõjaeelne Königsberg on siiski veel mõnevõrra säilinud kesklinnast kaugemates rajoonides. Äärelinnad jäid kuninglikul lennuväel pommitamata ning seal võib näha ehtsat Königsbergi koos uhkete villade ja bürgerimajadega. Meenutab veidi meie Nõmmet. Kaliningradi sattudes soovitan soojalt kesklinna asemel või pärast seda teha ringkäik hoopis Amalienau-nimelises rajoonis.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles