16 asendamatut soovitust Taisse reisimiseks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buddha suveniir
Buddha suveniir Foto: SCANPIX

Taisse reisimine on eestlaste seas äärmiselt populaarne ning ilmselt on paljud ka sealse eluoluga juba tuttavad, siiski on mõni nipp, mida ei tasuks unustada.

The Culture Trip on kokku pannud asendamatud soovitused Taisse reisimisel, millest kindlasti ei tasuks mööda vaadata. Neid samme järgides võid olla kindel, et oled suutnud suure hulga probleeme vältida.

Võta kaasa putukatõrjet

Sääsed, puugid ja kärbsed levitavad ohtralt haiguseid. Sel aastal on hoo sisse saanud ka dengepalavik ning ühtlasi võitleb Tai hetkel Zika viirusega, mistõttu on putukatõrje kasutamine igal juhul mõistlik.

Kasuta päikesekreemi

Kui ei ole ammu sooja päikest näinud, tekib tahtmine nädala või kahe jooksul sellest viimast võtta. Sageli lõpeb see aga juba pärast esimesi tunde tugeva päikesepõletusega. Kõige kuumem aeg Tais on märtsist juunini, kuid kuum on seal alati.

Vaktsineeri

Enne reisile minekut tuleks kindlasti külastada reisimeditsiini kabinetti ning teha ära vajalikud vaktsiinid. Nii võid kindel olla, et reisi ajal ja ka pärast seda ei kimbuta sind ebameeldivad haigused.

Joo pudelivett

Kui ei ole soovi end päevadeks vannituppa lukustada, siis oleks mõistlik juua vaid pudelivett. Kraanivees on ikka baktereid, millega meie organism harjunud ei ole ja seetõttu võib ka reaktsioon olla üsna ootamatu. Isegi kohalikud eelistavad sageli pudelivett.

Võta kaasa mitu isikut tõendavat dokumenti

Tai seaduses on kirjas, et inimestel peab alati kaasas olema isikut tõendav dokument. See ei pea tingimata olema pass, kuid mingi pildiga dokument peab olema, sest politseil on alati õigus sinult seda nõuda. Samuti on vaja dokumenti tehingute teostamiseks. Igaks juhuks tasub kaasa võtta ka passikoopia, sest passi varguse korral on kergem asendusdokumenti teha.

Vali, kus sa tänavatoitu proovid

Tai tänavatoit on imemaitsev, kuid kindlasti tuleb hoolikalt valida kohta, kus seda proovida. Tänavatoiduputkad ei ole peaaegu kunagi puhtad, kuid mõni on siiski puhtam kui teised.

Ära sõida Bangkokis mootorrattaga

Paljud turistid arvavad, et kuna kõik sõidavad seal mootorrattaga, saavad ka nemad sellega hakkama. Kuigi see on mugav moodus linnas ringi liikumiseks, tuleks Bangkokis selle kasutamist siiski vältida. Tais juhtub ohtralt liiklusõnnetusi, mistõttu tuleks suurlinna liikluses olla eriti tähelepanelik.

Võta kaasa tabalukk

Vahet ei ole, kas peatud uhkes viie tärni hotellis või väikeses hostelis, ei või kunagi teada, millal võib vaja minna tabalukku, et selle taga hoida oma väärtesemeid. Nende hulka kuuluvad kindlasti kõik tähtsad dokumendid, elektroonika, ravimid ja raha.

Alkoholi tarbi mõõdukalt

Tais võib alkoholi tarbida alates 20-ndast eluaastast. Kindlasti tuleb reisides alkoholi tarbida mõõdukalt, sest turistid on alati pikanäpumeeste jaoks kergeks sihtmärgiks ja seda eriti, kui tegu on veidi purjakil reisisellidega.

Pane rahakott särgi alla

Osta endale spetsiaalne rahakott, mis käib keha vastas ja särgi all. Sinna saad tavaliselt ära mahutada ka passi. Nii võid olla enam-vähem kindel, et keegi su rahakotiga salaja minema ei jookse.

Ära mängi hasartmänge

Hasartmängude mängimine on Tais keelatud ja isegi kaardipaki omamise pärast võib probleeme tekkida. Siiski käivad kuulujutud, et varsti võib ka Tais mängupõrgutes aega veeta, kuid seni ei ole seda otsust veel kinnitatud.

Väldi pettureid

Turistid on petturitele suurepäraseks sihtmärgiks. Uuri enne minekut, mis on sihtkoha tüüpilised petuskeemid ja katsu neid vältida. Kindlasti võib ette tulla ebaausaid taksojuhte, kes viivad sind valesse kohta või hakkavad hinnaga susserdama.

Ära kasuta loomi lõbustusena

Tais on väga populaarsed elevandisõidud ja -etendused, kuid turistid ei ole sageli teadlikud sellest, millist piina loomad enne turistide lõbustamist peavad läbi elama. Enne, kui kuskile lähed, uuri, millistes tingimustes loomad elavad. Kõige parem oleks sellistest asjadest üldse mitte osa võtta.

Ära anna ahvidele süüa

Ahvid lippavad Tai tänavatel vabalt ringi ja turistid kipuvad neid sageli toitma. Kui inimesed seda teevad, hakkavad ahvid meid seostama toiduga, mis toob kaasa hulgaliselt probleeme kuni selleni, et kui ahvid ei saa inimestelt ootuspäraselt toitu, võivad nad rünnata ja hammustada. Lisaks kaotavad nad oskuse looduses hakkama saada.

Ära räägi kuningaperest

Tailased hoiavad kuningapere au sees ja nende solvamist peetakse äärmiselt taunitavaks. Kui neid kritiseerida, võib sattuda ka trellide taha, seega on kindlam seda teemat vältida.

Ära osta Buddha kujusid

Kuigi need on üsna populaarsed suveniirid, on tegelikult nende riigist välja viimine ilma loata keelatud. Tailaste jaoks on Buddha püha ja seega ei tohi tema kujutistega kergekäeliselt ümber käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles