Ühe minuti loeng: kuidas turism rahu tagab?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umayyade mošee Aleppo vanalinnas
Umayyade mošee Aleppo vanalinnas Foto: GEORGE OURFALIAN/AFP/Scanpix

Turism on üks parimaid purustatud majanduse taastajaid, sest seda on võimalik ergutada ilma igasuguste investeeringuteta.

Üldjuhul vähendab igasugune majanduslik ja poliitiline ebastabiilsus turistide arvu, kuid järjest rohkem leidub neid turiste, kes otsivad just rahutuid piirkondi.  Peale sõda võib juhtuda, et kohalikud pole võitjate tegevusega rahul, ja kui elu ei lähe paremaks kui enne sõda, võib puhkeda uus konflikt, vahendab Novaator.

Konfliktide taaspuhkemise ja mujale kandumise vältimiseks annavad arenenud riigid kriisikolletele elujärje parandamiseks arenguabi, kuid see ei jõua korruptsiooni tõttu sageli abivajajateni. Lisaks majanduslikele probleemidele tunnevad konfliktijärgse piirkonna elanikud ennast sageli muust maailmast kõrvale jäetuna ja nende elust huvituv turist võib olla neile lisaks materiaalsele toele ka oluliseks emotsionaalseks toeks ning väärtushinnangute ümberkujundajaks.

Loe pikemalt ning vaata loengut Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles