Miks on itta lennates lennuväsimus hullem?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuväsimus
Lennuväsimus Foto: SCANPIX

Isegi kui sa ei koge suuremat lennuväsimust, siis lennates läänest itta on väsimusest toibumine alati keerulisem ning võtab kauem aega. 

Hiljuti avaldatud uuringust selgub, miks itta lendamine on raskem kui läände. Teadlased avastasid, et kui meid ei mõjutaks äratuskellad, päikesepaiste või ajatsoonid, siis meie ajurakud, mis vastutavad ööpäevase rütmi eest, teevad täisringi peale alles veidi rohkem kui 24 tunniga, vahendab Insider.

Kuigi 24-tunnise päeva ning meie loomuliku 24,5-tunnise tsükli vahe on väike, võib selle mõju avalduda just siis, kui vahetame kiiresti ajatsoone. Seetõttu ongi läände lendamine kergem, sest siis lisame päevale tunde ning meie kehal on ajavahega rohkem aega kohaneda.

Kui lendame itta, lõikame päevast veelgi tunde maha ja sunnime keha loomulikku tsüklit veelgi lühemaks muutuma. Kui läände lennates läheb ajavahega harjumiseks täpselt sama palju päevi, kui on tunde kahe riigi ajatsoonide vahel, siis itta lennates kulub selleks 1,5 päeva iga tunni kohta.

Kuigi nüüd jõudsid teadlased sammukese lähemale keha mõistmisele, ei ole lennuväsimuse ravimiseks endiselt mingit imevahendit. Ekspertide hinnangul aitab vaid piisav vedeliku tarbimine, päevasel ajal lendamine ning loodusliku valguse käes olemine (ehk ei tohiks ette tõmmata kardinaid).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles