Küla Itaalias peidab tumedat saladust

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küla Itaalias, pilt illustreeriv
Küla Itaalias, pilt illustreeriv Foto: SCANPIX

Antrodoco linnakesest läbisõites üllatab turiste sageli kummaline tähekombinatsioon ühel ümbritsevatest mägedest, mis ei paista midagi erilist tähendavat, siiski ei ole tähed sinna juhuslikult sattunud.

Antrodoco linnakesest paistab hästi kätte mäe küljel olev puudest moodustatud tähekombinatsioon DVX. Kuigi esialgu näib see tähtsusetuna, siis tegelikult on sellel kombinatsioonil pikk ajalugu, vahendab Conde Naste Traveller.

1939. aastal istutasid metsanduskooli õpilased 2000 männiistikut nii, et need moodustaksid hiiglaslikud tähed DVX. Ladina keeles on V ja U täht aga samasugused, ning DUX tähendab ladinakeeles juhti. Sellest sõnast on tulnud ka itaalia keelne il duce ehk nüüdseks juba üle 75 aasta on mäeküljel austust avaldatud diktaator Benito Mussolinile.

Tähekombinatsioon on 15 jalgpalliväljaku suurune, mistõttu võis Mussolini seda isegi oma kontorist Roomast lugeda. Eriti erksaks muutuvad tähed just talvel, kui igihaljad männipuud maastiku taustal eriti erksaks muutuvad.

«Meil ei ole mingit plaani neid tähti eemaldada. Meie jaoks on see sümbol, mis ei ole seotud režiimi tähendusega,» ütles Antrodoco turisminõukogu esimees. Aastate jooksul hakkasid tähed võsastuma, kuid 2000. aastal otsustati tähed täielikult restaureerida ning vajadusel tehakse seda ilmselt tulevikuski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles