Lennuki valgustus mõjutab reisijate tuju

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salong
Salong Foto: SCANPIX

Lennukites on üles seatud ohtralt kompleksseid süsteeme, mis tavareisija silmade eest jääb peidetuks ning nii on ka valgustusega. 

Mida intensiivsem valgustus lennukis on, seda intensiivsemaks muutuvad ka inimeste emotsioonid. Enamus valgust, mis lennuki salongis seega paistab, on üsna pehme ja mahe ning sellega üritatakse inimeste meeleolu samuti rahulikumaks muuta, vahendab Travel and Leisure.

Uutesse lennukitesse pannakse tulevikus ilmselt LED valgustid, mis kestavad kauem, kuid lisaks saab nendega üsna hõlpsasti mõjutada ka inimeste tuju. «Sa saad inimesed väga kiiresti kas ärksaks või rahulikuks muuta,» ütles Virgin Atlanticu disainijuht Nik Lusardi.

A350 lennukis olevad LED tuled võivad luua 16,7 miljonit erinevat värvi, mistõttu on nende abil kerge inimesi mõjutada. Lisaks rahustavatele tuledele soovitakse reisijad ka erksana hoida, et ei tekiks tunnet nagu oleks terve öö magamata olnud.

Virgin America on tuledega emotsioonide mõjutamise juba kasutusele võtnud. Nad leidsid, et inimeste pardale tuleku protsessi aitab sujuvamaks ja rahulikumaks muuta roosakad ja lillakad toonid. Värvidemängu annab ära kasutada ka üldises maine- ja lennukikujunduses.

Erinevaid värvikombinatsioone kasutatakse tulevikus terve reisi ajal, et soodustada sügava une tekkimist, tasapisi inimesi üles ajada ja seejärel, et reisijatele energiat anda. Selline mängimine aitab reisijatel paremini toime tulla ka reisiväsimusega. Pardameeskond saab tulede tooni ja intensiivsusega vastavalt vajadusele kas lühendada või pikendada reisijate päeva, et see sobituks paremini sihtkoha ajatsooniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles