Kuus vähetuntud iidset maailmaimet

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baalbek, Liibanon
Baalbek, Liibanon Foto: SCANPIX

Kuigi mõned maailmaimed tõmbavad igal aastal ligi miljoneid turiste, siis on teised, mida ei külasta peaaegu keegi.

Petra Jordaanias, Angkor Wat Kambodžas ja Kolosseum Roomas on vaid mõned näited äärmiselt populaarsetest maailmaimedest. Siiski on ohtralt võimsaid ehitisi mujalgi, kuid kahjuks jäävad need turismiradadest veidi kõrvale, vahendab BBC.

Derinkuyu, Türgi

Derinkuyu / wikipedia
Derinkuyu / wikipedia Foto: Wikipedia

750 kilomeetrit Istanbulist kagusse asub Neveshiri provints. Sealse väikelinna Derinkuyu all laiub aga maailma suurim käsitsi ehitatud koobaste võrgustik. Iidsel Anatoolia imel on olemas hästi välja arendatud keskus koos koolide, tallide ja kirikutega.

Linn on kaevatud 60-85 meetri sügavusele ning see ehitati kaheksandal sajandil eKr. Linnaelanikud varjusid koobastes ründavate vägede eest ning kuigi see ehitati vaid ajutiseks peavarjuks, siis sealsed võimalused olid silmapaistvad. Käikudes on tuhandeid ventilatsiooniavasid ja isegi mitmed veinikeldrid.

Sinna mahtus korraga elama umbes 20 000 inimest ning lisaks ka kariloomad ja toiduvarud.

Nan Madol, Mikroneesia

Nan Madol / Scanpix
Nan Madol / Scanpix Foto: General/

Mikroneesia kummaline hõljuv linn ehitati juba 1200. aasta paiku. Linn koosneb mitmest inimeste ehitatud saarekestest, mis on omavahel kanalitega ühendatud. Nan Madol asub 3600 kilomeetri kaugusel Filipiinides, keset Vaikset ookeani, mistõttu on ka mõistetav, et keegi sellest paigast midagi ei tea.

Saarekestel elas Mikroneesia eliit ning igal saarel oli oma otstarve. Nii ehitati ühel kanuusid, teisel tehti süüa, kolmas oli haigete tarbeks.

Baalbek, Liibanon

Baalbek / Scanpix
Baalbek / Scanpix Foto: SCANPIX

Iidne Baalbek asustati juba 9000 aasta eest, lõpuks leidsid sinna oma tee ka foiniiklased, kreeklased ja roomlased. Peamiselt kasutati seda religioossetel eesmärkidel, sinna ehitati suuri templeid teiste hulgas ka Veenusele ja Jupiterile. Ainuüksi Bacchuse tempel on suurem kui Ateena Akropol.  

Newgrange, Iirimaa

Newgrange / Scanpix
Newgrange / Scanpix Foto: SCANPIX

Eemalt näeb Iirimaa avarustes peidus olev Newgrange välja nagu UFO. See ehitati enam kui 5000 aastat tagasi ning praeguseni peetakse seda üheks tähtsaimaks megaliitseid struktuure Euroopas. 76 meetrise diameetriga ehitis kuulub ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Newgrange on äärmiselt täpne ajanäitaja. Ehitis on seatud ühele joonele tõusva päikesega, ning talvisel pööripäeval täituvad kõik ruumid ja käigud päikesega.

Ajanta ja Ellora koopad, India

Ellora koobas / Scanpix
Ellora koobas / Scanpix Foto: /Caters News Agency

Kuigi nad on turistide seas üsna tundmatud peetakse just neid koopaid India kiviarhitektuuri lipulaevaks. Kokku on kivist välja raiutud 34 koobast ning nende ehitusajaks peetakse kuuendat kuni üheksandat sajandit.

Peamiselt hinnatakse koopaid nende iidsete maalide ning skulptuuride poolest, mis on imekauniks näiteks budismi arhitektuurist. Ellora koobastest 100 kilomeetrit eemal asuvad Ajanta koopad, mis ehitati sarnasel ajaperioodil budistlikeks templiteks.

Ajanta koobas / Scanpix
Ajanta koobas / Scanpix Foto: /Caters News Agency
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles