11 turvalisusnippi, mida peaksid enne järgmist lendu teadma

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: SCANPIX

Kuigi väga suure tõenäosusega ei ole reisijatel kunagi vaja hädaolukorraga silmitsi seista, on siiski hea valmis olla. 

2015. aastal oli iga 4,5 miljoni reisi kohta vaid üks hädaolukord, mis tõestab enam kui kindlalt, et lendamine on turvaline. Siiski on mõned nipid, mida kasutusele võttes saad enda jaoks lennud veelgi mugavamaks ja turvalisemaks muuta, vahendab Travel and Leisure.

1. Riietu mõistlikult

Pane end alati mugavalt riidesse nii, et su keha saaks hingata. Mugavas riietuses saad kiiresti liikuda, kui seda peaks vaja minema, ja õige riietus võib kaitsta su keha ka igasuguste vigastuste ja leekide eest. Naised peaksid kindlasti vältima kitsaid seelikuid ja kontsasid, sest nendes on keeruline kiiresti liigutada.

Kindlasti ei tohiks jalga panna ka sandaale või plätusid, sest need tulevad põgenemise ajal kergesti jalast. Kui kannad aga kingi või tenniseid, ei pea selle pärast kunagi muretsema.

Üldiselt võiks lennukis kanda pikki varrukaid ning pika säärega pükse, sest see aitab õnnetuse korral väiksemaid vigastusi vältida.

2. Valmistu

Pane kokku väike kotike, kus on sees kõige hädavajalikum, millest sa isegi õnnetuse korral loobuda ei taha. Sinna peaksid kuuluma pass, raha, rohud ja nimekiri hädaabikontaktidega. Äärmisel juhul võta kaasa ka telefon.

Pane kõik need asjad väikesesse kotti, mida saad kas kanda ümber kõhu või ümber kaela, peaasi, et harjutaksid seda alati enda küljes hoidma, sest vastasel juhul ei ole sellest kasu. Kott peaks olema niivõrd väike, et stjuardessid ei palu sul seda maha panna, kui stjuardessid seda aga teevad, oled kaasa pakkinud liiga palju asju.

Kott peaks alati olema ümber kaela, sest kui peaks juhtuma õnnetus, ei ole sul aega oma asju otsima hakata.

3. Elektroonika

Enamik inimesi reisib hulga elektroonikaseadmetega. Kui aga valmistad end hädajuhtumiks ette, peaksid ka kõik failid arvutist ning telefonist kopeerima mõnele välisele kõvakettale, mille koju jätad. Ühtlasi peaksid olema veendunud,  et kõik sinu seadmed on heas korras ning laadijad vastavad nõuetele, sest lennukites on mitmel korral tekkinud tulekahju just vigaste seadmete tõttu.

4. Pane tähele

Isegi kui oled sage lendaja, tasuks turvademonstratsioonile tähelepanu pöörata. Igas lennukis on erinevad nõuded, päästevestid võivad olla mõnevõrra erinevad või asuvad varuväljapääsud teistes kohtades.

Kindlasti hoia alati ka turvavöö kinni, sest võib tekkida ootamatu tugev turbulents.

5. Tutvu ümbrusega

Tee kindlaks, kus asub sinule kõige lähem hädaabiväljapääs. Loe ära istmeread väljapääsudeni ning tee kindlaks, kas ohu korral peaksid liikuma lennuki nina- või tagaosasse.

6. Eira oma  tüütuid naabreid

Ära lase end kõrvalistest asjadest ärritada. Rahulikuna oled ise ka kõige adekvaatsem ja tähelepanelikum. Selle asemel, et tüütute kaasreisijatega vaidlusesse laskuda, pane pähe kõrvaklapid ja naudi mõnd filmi.

Kui pardameeskond peaks midagi üle salongi teatama, siis kindlasti pane muusika või film pausile ning kuula, mis neil öelda on. Tavaliselt räägivad nad küll sellest, kus parajasti lennatakse või millal saab süüa, kuid nad võivad öelda ka midagi hoopis olulisemat.

7. Suure jalaruumiga kaasneb ka suur vastutus

Hädaabiväljapääsu juures on alati rohkem ruumi jalgadele, kuid sellega kaasneb ka suur vastutus. Kui istud mõne sellise ukse juures, siis vii end kurssi sellega, mida teha siis, kui peaks juhtuma õnnetus.

8. Joo vähem

Kuigi paljud naudivad lennureisi ajal tasuta kokteile, oleks parem alkoholist loobuda. Arusaadavalt muudab alkohol uimaseks ja vähendab reaktsioonivõimet ning ilmselt ei tahaks keegi ohuolukorras selliste sümptomitega võidelda.

9. Austa pardameeskonda

Mõtle stjuardessidest kui hädaabitöötajatest, kes serveerivad jooke vaid vabal ajal. Meeskond on koolitatud selleks, et sinu elu hädaolukorras päästa, mistõttu võiks nendega viisakas olla.

10. Hapnikumask pähe

Kindlasti pane hapnikumask enne pähe endale ja siis alles aita teisi, sest kui minestad, ei ole sinust enam kellelegi kasu. Seejärel mõtle läbi oma põgenemistee ja vajadusel ka see, kuidas päästevesti selga panna.

11. Ainus, mida sa ei taha kaotada, on elu

See on peamine soovitus, mida tasuks järgida. Ära hakka kaasa võtma oma kohvrit, jopet või mõnd muud eset, mida tegelikult saad asendada. Ainus asi, millest sa päriselt ilma jääda ei taha, on elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles