Kuulsa püramiidi seest avastati veel kaks väiksemat

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chicen Itza püramiid
Chicen Itza püramiid Foto: SCANPIX

Maiade püramiid El Castillo võib enda sees peita veel kaht väiksemat püramiidi.

Teadlased on juba ammu teadnud, et El Castillo püramiidi sees Chichen Itzas on üks väiksem püramiid. Nüüd on nad aga avastanud, et väiksema püramiidi sees on omakorda veel üks püramiid peidus, mis võib ühtlasi olla kõige vanem ja kõige paremini säilinud maiade ehitis 500.–800. aastast, vahendab Mother Nature Network.

«Kuna ehitist ei ole veel välja kaevatud, on raske täie kindlusega öelda, kas see tõesti on vanim ehitis seal piirkonnas, kuid see on siiski üsna tõenäoline,» ütles California ülikooli antropoloogia professor Geoffrey Braswell.

Teadlased kasutasid püramiidi uurimiseks spetsiaalset tehnoloogiat ERT-3D, mille välja saadetud elektri impulsid paljastasid kaks väiksemat püramiidi. Kõige sisemise püramiidi pikkuseks mõõdeti 9,1 meetrit.

Arvatakse, et kõik järgmised püramiidid ehitati väiksema ümber 300-aastase vahega. Vajadus uute püramiidide järele tekkis aga võimu vahetumisega. «Kui me tulevikus saaksime seda ehitist lähemalt uurida, võib see olla meie jaoks olulise tähtsusega, sest ilmselt räägib püramiid meile nii mõndagi selle piirkonna esimestest asukatest,» rääkis arheoloog Denisse Lorenia Argote.

Teadlased usuvad, et esialgne püramiid säilitati, kuna see asus püha veeallika kohal. Veeallika olemasolust ei teatud kuni eelmise aastani veel midagi, kui avastati 25 meetri laiune, 34 meetri pikkune ning 20 meetri sügavune kurisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles