CNN õpetab, kuidas Soomes saunas käia (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased saunas
Soomlased saunas Foto: SCANPIX

Saunas käimine ei ole enamikes maailma riikides traditsiooniks, mistõttu vajavad välismaalased tihti õpetust, kuidas seda õigesti teha.

Välismaalasena Helsingi avalikku saunakompleksi sisse jalutades, võid tunda end veidi ebakindlana ning seda ei saa sulle pahaks panna, seisab CNN uudises.

Mehed ja naised istuvad auru sees ning peksavad või patsutavad end noorte kaseokstega, mis väidetavalt soodustab vereringet. Nad joovad, nad söövad suupisteid ja nad jutustavad. Siin tähistatakse olulisi sündmuseid ning veedetakse aega elu üle mõeldes.

Saunades on naistele abieluettepanekuid tehtuid ja sõlmitud on ka mitmeid äritehinguid. See lemmik vabaaja veetmise viis on olemas vaid ühe asja jaoks: et puhastada oma keha ja mõistust. Välismaalased võivad pidada veidraks, et peavad võõraste inimeste ees riidest lahti võtma ja higistama ühes tulikuumas kastis, kuid soomlaste jaoks on see igapäevane rutiin.

Seega ei ole ka üllatav, et Soomes, kus elab vaid 5,5 miljonit inimest, on üle 3,5 miljoni sauna. Nad ehitavad saunasid igale poole ja kõigest, alustades majadest ja korteritest, lõpetades kontorite, paatide ning isegi metsaga. Isegi Parlamendis on saun!

Igal soomlasel on oma saunaeelistus. Nende käsutuses on suitsusaunad, puidu küttega saunad, elektrisaunad ja isegi mobiilsed saunad, mida saab üritustele rentida. Tuleb siiski tähelepanelik olla, sest kui sa just ei ole soomlane, on ilmselt mõned asjad, mida enne sauna minekut peaksid teadma.

1. Sisu - Soome saunad on hämara valgustusega ja need on ehitatud männipuust. Sealt ei leia eredat ega värvilist valgustust, tugevaid aroome või muusikat.

2. Kuumus - soomlastele meeldib, kui saunas on palav, vähemalt 100 kraadi. Seega vee joomine on äärmiselt vajalik. Ühtlasi ei tehta saunas tavaliselt võistlust, et kes suudab kauem vastu pidada, mistõttu tuleks teha pause just siis, kui selleks õige hetk tundub.

3. Hoia puhtust - enne sauna minekut tuleb alati duši all käia. Ka vahepeal pesemas käimine, jääauku hüppamine või lumes püherdamine, kuuluvad kõik saunakogemuse juurde. Külm ehmatab keha küll alguses ära, kuid kokkuvõttes on see üsna meeliülendav.

4. Riided ei ole tingimata vajalikud - kuigi soomlased ei karda võõraste nähes end paljaks võtta (avalikes saunades on ka eraldi osad meestele ja naistele), siis ei ole selle kohta ka ühtegi kohustust. Ujumisriiete või rätikuga sauna minek on samuti lubatud.

5. Mine rütmiga kaasa -kuigi inimesed käivad saunas paljalt, siis ei ole selles midagi seksuaalset ning igasugused lähenemiskatsed saavad kehva tagasiside. Saunas käik on peamiselt selleks, et saaksid end füüsiliselt ja vaimselt puhastada, seal saab teistega suhelda ning ka endasse süveneda.

6. Rätikud - paljad kehad ei tohiks saunalava vastu minna, mistõttu tuleks vähemalt istumise alla alati rätik võtta või mõni nendest lapikestest, mida saunas jagatakse.

7. Söök - saunas söömine ja joomine on täiesti normaalne, see on kultuuri osa.

8. Leili viskamine - leili viskamise sageduse kohta mingeid reegleid ei ole, seega kui lähed sauna ja soovid, et seal oleks kuumem, tuleb lihtsalt initsiatiivi võtta ning ise leili visata.

9. Peksmine on normaalne - saunas olles pakutakse sulle ilmselt ka vihta. Soomlased peksavad kaseokste puntraga tavaliselt enda õlgasid ning väidetavalt aitab see parandada vereringet.

10. Sobib kõigile - saunas võivad käia nii mehed, naised kui lapsed. Need, kel on mõned tõsised terviseprobleemid, peaksid eelnevalt aga oma arstilt nõu küsima.

Kuni 1950. aastani, kui kodudes veel saunasid ei olnud, siis olid sealsed linnad avalikke saunasid täis. Kuigi nüüd on neid vähem, on neid endiselt hulgaliselt.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles