Mumbaisse ehitatakse maailma kõrgeim ausammas

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumbai
Mumbai Foto: SCANPIX

Inimesed on kulutanud üüratutes hulkades raha, et püstitada oma iidolitele võimsaid ausambaid ning nüüd on kord indialaste käes.

Praegune kõrgeim ausammas asub Henanis Hiinas ning sealne Buddha kuju on 128 meetrit kõrge. Mumbaisse ehitatav ausammas lööb aga seda rekordit lausa 62 meetriga, vahendab Lonely Planet.

Kujuga austatakse Chhatrapati Shivaji Maharajat, tema ausammas püstitatakse väikesele saarekesele ookeanis. Kuju saab olema nii suur, et Vabadusesammas ulatuks talle vaevalt vöökohani ning ainuüksi ta mõõk on pikem kui Lunastaja Kristus Rio de Janeiros.

Selliste suursuguste kujude ehitamine tekitab tihti ka ohtralt vastupanu. Nii on kohalikud kalamehed veendunud, et hiiglaslik ausammas takistab nende kalastamist ning India opositsiooniliidrid toovad välja ohtralt muid sotsiaalseid projekte, kus annaks seda 412 miljonit eurot, mis kuju ehitamiseks kulub, palju paremini ära kasutada.

 

#19 #february #kingofthenation #ChhatrapatiShivajiMaharaj #Jayanti

A photo posted by Mithilesh Hiranwale (@mithlya) on

Vastuolu lisab veel seegi, et paljud ei pea Chhatrapati Sihvaji Maharajat iidoliks. Ta on hindude seas hinnatud, sest ta tegi lõpu pikale muslimite võimuperioodile. Täpselt samal põhjusel ei näe teda oma iidolina aga kohalikud muslimid.

Lisaks tekitab kuju ehitamine pahameelt ka Gujarati maakonna elanikes, sest seal käivad parajasti maailma suurima ausamba ehitused. Nemad plaanivad püstitada ühtsuse monumendi, mis on 182 meetri kõrgune.  Gujarati ehitis saab maailma kõrgeima tiitlit nautida aga vaid mõned kuud, sest juba siis valmib ausammas Mumbais.

Kuigi suuri ausambaid ehitatakse peamiselt oma iidolite austamiseks, siis tegelikult on sageli motiivide hulka peidetud ka kasuhimu. Tavaliselt tõmbavad sellised suured kujud ligi ka hulgaliselt turiste, mistõttu on arusaadav, et selle tiitli nimel nii tulist võitlust peetakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles