Soovitusi reisijale: mida Rumeeniast teada ja tähele panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia parlamendi kodu, Euroopa suurim administratiivhoone ehitati algselt kommunistlikule parteile.
Rumeenia parlamendi kodu, Euroopa suurim administratiivhoone ehitati algselt kommunistlikule parteile. Foto: Rain Uusen

Postimehe teemalehtede toimetaja Rain Uusen annab soovitusi reisijatele, kel on plaanis sõit mitmepalgelisse Rumeeniasse.

  • Rumeenia on Euroopa Liidus, aga ei kuulu Schengeni viisaruumi.
  • Rumeenias elavad rumeenlased ja mustlased. Rumeenlastele ei meeldi, kui need kaks rahvust omavahel segi aetakse. «Neile on antud kõik võrdsed õigused ja palju soodustusi, aga nad ei rutta neid ära kasutama, sest see ei lähe mustlaste elustiili ja traditsioonidega kokku,» kurdab kohalik noorsand Tudor Cosaceanu. Lisaks elavad veel Rumeenias ungarlased, sakslased ja ukrainlased.
  • Rumeenia on tõeline vähemusrahvuste meka – näiteks on kooliõpikud tõlgitud Rumeenias üheteistkümnesse keelde.
  • UNESCO on suure osa Rumeenia kultuuripärandist võtnud kaitse alla.
  • Rumeenias rongiga sõites saab küll valida esimese ja teise teenindusklassi vahel, kuid sisulist vahet neil pole – kohati võivad teise klassi vagunid olla isegi mugavamad.
  • Kraanivett ei soovita kohalikud Rumeenias juua. Torustik on seal vana ja amortiseerunud, mistõttu lisatakse vette suurel hulgal kloori. Seetõttu võib vesi ka nahka kuivatada, mistõttu on tundlikematel soovitatav nahatüübile sobiv niisutav kreem kaasa võtta.
  • Rumeenias suitsetatakse enamikus restoranides ja kohvikutes-pubides-klubides. Kuigi suitsetajate ja mittesuitsetajate saalid on üldjuhul eraldatud, võib mittesuitsetaja siiski värske õhu puudust tunda.
  • Suuremate linnade tänavatel, eriti aga Bukarestis, näeb palju hulkuvaid koeri. Loomulikult ei tasu nendega peremeest mängima hakata, vaid pigem neist siiski eemale hoida – kuigi ilmselgelt kardavad tänavakoerad sind rohkem kui sina neid.
  • Röövlus taksonduses lokkab Bukarestis nagu Tallinnaski. Takso lase usaldusväärsel inimesel usaldusväärsest firmast tellida. Tänavalt taksot võttes jälgi alati, et uksele oleks kleebitud kilomeetrihinda märkiv silt ning taksol oleks plafoon. Mõistlik kilomeetrihind on 1,39 kohalikku raha (0,32 eurosenti).
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles