Tuhanded Jaapani noored keelduvad õue minemast (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hikikomori
Hikikomori Foto: SCANPIX

Rohkem kui pool miljonit noort on end Jaapanis suletud uste taha lukustanud.

Omapärast fenomeni tuntakse hikikomori'na ning see tähendab, et inimene on oma koduseinte vahel veetnud vähemalt kuus kuud sealt kordagi lahkumata. Noored jätavad pooleli kooli, töö ja hülgavad ka sõbrad, vahendab The Insider.

Jaapani valitsuse uuringust selgus, et praegu elab isolatsioonis 541 000 15-39-aastast inimest. Mõned aastad tagasi kardeti küll, et see number on suurem ning kasvab veelgi, kuid samas näitasid tulemused, et inimesed on isolatsioonis väga pikalt.

35 protsenti uuritutest olid kodus veetnud juba üle seitsme aasta. 29 protsenti olid isolatsioonis elanud kolm kuni viis aastat. Lisaks on nähtus jõudu kogunud ka vanemate inimgruppide seas. Kuue aastaga on hikikomori all kannatajate arv 35-39-aastaste seas tõusnud kuus korda.

Arstide hinnangul põhjustab hikikomori't nii psühholoogiline kui ka kultuuriline surve, mille tõttu tunnevad noored, et nad peavad ühiskonnast eemalduma. Seisund on levinum meeste seas, kes kannatavad tugeva pinge käes juba väga noores eas, sest kõik ootavad neilt paremaid tulemusi nii koolis kui tööl.

Ühtlasi on see seisund laialdasemalt levinud keskklassi hulgas. Need, kes end isoleerivad, on tavaliselt ka väga hea haridusega. Kindlasti ei ole tegu laiskusega, kinnitavad psühholoogid. Tavaliselt need inimesed tahavad minna välja, suhelda, leida sõpru ja elukaaslast, kuid nad lihtsalt ei suuda seda teha.

See seisund on levinud ka Jaapanist kaugemale, juhtumeid on ette tulnud Ameerika Ühendriikides, Hiinas ja Hispaanias.

Esimest korda kerkis nähtus esile juba 1990. aastatel, kuid seniajani ei ole see veel klassifitseeritud ametliku häirena ning ravi puudub.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles