Küla, kus käib aktiivne turistipeletus

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Morsad Alaska rannikul
Morsad Alaska rannikul Foto: SCANPIX

Enamik turismikampaaniaid keskendub ikka sellele, kuidas saada rohkem külastajaid, kuid on üks paik, mis soovib just vastupidist.

Inupiaqi küla elanikud Alaskal teevad kõik selleks, et turistid sealt eemale hoiaks. Viimasel ajal on sealsele rannikule tulnud tuhandeid morskasid, kes otsivad asendust ära sulanud jääpankadele, vahendab news.com.au.

Ainuüksi eelmisel nädalal jõudis nii külaelanikke tervitama 6000 morska. Neid suursuguseid elukaid tahavad näha aga ka turistid, kuid selles piirkonnas ei ole ühtegi restorani ega hotelli ning seal elab vaid 270 inimest, mistõttu ei saa seda kindlasti suureks turismilinnaks pidada.

Morsad Alaska rannikul. Scanpix
Morsad Alaska rannikul. Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS

Lisaks võivad laevad ja lennukid morskasid ehmatada ning eemale peletada kohalike elanike ühe suure toiduallika.

Aset on leidnud juba ka juhtumid, kus turistid on kohale ilmunud, kuid kuna neil pole kuskil ööbida, on kohalikud lahkelt soovitanud neil tuldud teed tagasi minna. Turistid seavad end morskasid vaatama tulles ka ohtu, sest võtavad ette riskantse teekonna üle lahe, et mereelukaid paremini näha.

Pressifotograafid lähevad loomadele aga liialt lähedale, mistõttu on hõimuvolikogu president välja kuulutanud meedia sisenemise keelu ajaks, kui morsad rannikule tulevad. Küla teeb koostööd Ühendriikide kala- ja ürgse looduse ühinguga, et arendada välja paremat turistipeletusstrateegiat.

Lisaks on nad saanud fondidelt rahastust, et koolitada välja kohalikke noori morskasid pildistama ja filmima. Sellega annavad noored panuse morskade vanuse, soo, surmade ja muude eluliste sündmuste jäädvustamiseks.

Morsad Alaska rannikul. Scanpix
Morsad Alaska rannikul. Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS

Morsad hakkasid esimest korda Alaska rannikule tulema juba 2007. aastal ning seda peamiselt taanduva jää tõttu. Soe temperatuur viib jää nii kaugele põhja, et morsad seal enam sukelduda ja süüa ei suuda.

Eelmisel aastal külastas seda piirkonda kokku 35 000 morska. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles