Ameerika mägede üllatav kasu tervisele

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika mägedelt saab alati huvitavaid fotojäädvustusi.
Ameerika mägedelt saab alati huvitavaid fotojäädvustusi. Foto: SCANPIX

Selgub, et lõbustuspargis Ameerika mägedel sõitmine aitab neerukivisid väljutada.

Dr. David Wartinger puutus kokku mitme patsiendiga, kes pärast lõbustuspargist tagasitulekut olid väljutanud oma neerukivid  või oli neil süsteemis kivisid vähem, mistõttu otsustas arst asja lähemalt uurida, vahendab Travel and Leisure.

Wartinger ehitas selleks puhuks 3D printeriga kunstliku neeru, mille ta täitis kivide ning uriiniga. Seejärel viis ta neeru sõitma Big Thunder Mountain atraktsiooniga lausa 200 korda, et oma hüpoteesi põhjalikult testida. Uurimispaberites seisab muuhulgas lisaks ka see, et teisi sõitjaid kaitsti erinevate vedelike eest, mida eksperimendis kasutati.

Uurimistulemused näitasid, et keskmise intensiivsusega tsentripetaaljõud, mis tekib just Ameerika mägedel, aitab väljutada neerukivisid, mis on väiksemad kui viis millimeetrit. Seda eriti, kui istuda rongi tagumises osas. Ühtlasi aitab Ameerika mägedel sõitmine vabaneda kõikidest väiksematest jääkosadest, mis kivide lõhustumisel võivad organismi alles jääda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles