Maailma vanim raamatukogu avas taas uksed

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qarawiyyin
Al-Qarawiyyin Foto: AFP / Scanpix

Marokos asuv maailma vanim raamatukogu avas pärast renoveerimistöid külastajatele taas uksed.

Al Qarawiyyini ülikoolis asuv raamatukogu oli kunagi avatud vaid õpilastele ning õppejõududele, kuid nüüd on seal ala ka tavakülastajatele, vahendab Lonely Planet.

Hoone pärineb 859. aastast, mis teeb sellest ka maailma vanima raamatukogu, mis on olnud järjepidevalt kasutuses. Raamatukogu avas naine, Fatima Al-Fihri, kes oli jõuka Tuneesia kaupmehe tütar. Al-Fihri vastutas ka mošee ehituse eest ning andis ülikoolis loenguid.

Al Qarawijjyin on tuntud unikaalse kollektsiooni poolest, kuhu  kuulub hulgaliselt iidseid raamatuid ja tekste. Sealt võib leida 9. sajandist pärit Koraani ja teadaolevalt kõige vanema kollektsiooni prohvet Muhammadi elust ja kirjutistest.

Renoveerimistööde käigus sai raamatukogu endale uue kanalisatsioonisüsteemi ning maa-aluse kanalitevõrgustiku, mis aitab võidelda üleliigse niiskusega. Uues raamatukogus on ka laboratoorium, kus tegeletakse iidsete tekstide hoiustamise, restaureerimise ja digitaliseerimisega. Ühtlasi on rakendatud ka ohtralt turvameetmeid, et väärtuslikke esemeid kaitsta, sest nii Iraagis kui Süürias on piirkonna reliikviaid ohtralt hävitatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles