Aafrikas joonistatakse turvalisuse eesmärgil lehma tagumikele silmasid

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmad tagumikel
Silmad tagumikel Foto: Kuvatõmmis

Botswanas joonistatakse lehma tagumikele silmasid, et peletada eemale lõvisid, kes tihti lehmasid ründavad.

Botswana karjapidajad on hädas lõvidega, kes lehmasid tihti ründavad ning nii karja arvukust kiiresti ja oluliselt vähendavad. Selleks, et lehmasid päästa on hakatud isegi lõvisid tapma. uus liikumina i-Cow katsetab aga lõvide eemale peletamist silmade joonistamisega lehmade tagumikele, vahendab Lonely Planet.

Idee jõudis algatajateni safarilt, kus Austraalia ülikooli õppejõud märkas, et lõvi jättis impala ründamise järele, kui viimane ümber keeras ning kiskjat silmitses. Sellest järeldati, et lõvi ehmus silmsidemest, mistõttu võiks sama efekti tekitada ka lehmadele joonistatud silmad.

Kõigepealt viidi Botswanas läbi eksperiment 62-pealise karjaga. Tulemused olid palju tõotavad, mistõttu laiendati katsetamist veel mitmele karjale, kes tihti rünnakute alla sattusid. Praegu eksperiment veel kestab ning silmasid joonistatakse vaid teatud karjade lehmadele, kuid kui kõik läheb hästi, siis varsti on kõigi lehmade taguotsadel silmad.

Botswanas on lõvide populatsioon kahe kümnendi jooksul langenud 40 protsenti. Kuigi küttimine on keelatud, siis ei oska hädas karjapidajad muud teha, kui lõvisid maha lasta või mürgitada. Seetõttu on ka alternatiivi leidmine lõvide eemale peletamiseks äärmiselt oluline. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles