12 huvitavat fakti Põhja-Koreast (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong Un koolilastega
Kim Jong Un koolilastega Foto: SCANPIX

Põhja-Korea on omamoodi kurikuulus paik, mida varjutab tihe saladuste loor.

Keegi ei tea eriti, mis Põhja-Koreas toimub ja mis sellel riigil järgmisena plaanis ning kogutud info ei ole kas avalik või usaldusväärne. Inimlik uudishimu tekitab muus maailmas soovi piiluda Põhja-Korea suletud ühiskonda, et seda omapärast rahvast tundma õppida ja neid natukene paremini mõista, vahendab Business Insider.

1. Keskmised põhjakorealased, kes on sündinud pärast Korea sõda, on viis sentimeetrit lühemad kui keskmised lõunakorealased

1950ndate lõpus sündinud Põhja-Korea põgenike uurimine on näidanud, et nad on viis sentimeetrit lühemad kui keskmine lõunakorealane.

2. Põhja-Korea lõi oma ajatsooni

Ajatsooni nimeks pandi pealinna järgi Pyongyangi aeg. Tsoonis on kell pool tundi Lõuna-Koreast ja Jaapanist taga. Seda ajatsooni hakati kasutada 15. augustil 2015. aastal, mil möödus 70 aastat Põhja-Korea vabastamisest Jaapani võimu alt. Pyongyangi aega kasutati ka enne Jaapani võimuletulekut.

3. Kim Jong-un käskis kõigil meestel tema soengut matkida

Avalikkuseni jõudis määrus, mille kohaselt piiras valitseja meeste juustepikkuse kahele sentimeetrile ning ka naistel ei tohi poisipeast pikemaid soenguid olla. Meestele öeldi veel, et nad peavad oma soengu Kim Jong-uni järgi seadma ning naised peaksid matkima valitseja abikaasat. Põhja-Koreas peetakse Kim Jong-uni soengut «ambitsioonikaks».

4. Reisimine maksab vähemalt 7000 eurot

Reisimine on Kim Jong-uni võimuletulekuga muutunud kodanikele järjest kallimaks. Eelmisel aastal maksis Hiinasse reisimine 7000 eurot, mis on kordades rohkem kui üks tavaline põhjakorealane endale lubada suudab.

5. Kim Jong-ilil kulus igal aastal konjakile 500 korda rohkem raha, kui on põhjakorealase keskmine sissetulek

Kim Jong-uni isa kulutas igal aastal Hennessy konjaki peale keskmiselt 800 000 eurot. põhjakorealase keskmine aastane sissetulek jääb arvatavasti 800 ja 1800 euro vahele.

6. Bill Gatesi turuväärtus on neli ja pool korda suurem Põhja-Korea SKTst.

Bill Gatesi turuväärtus on 78,2 miljardit dollarit ja Põhja-Korea sisemajanduse kogutoondagu väärtust hinnatakse 17,4 miljardile dollarile.

7. Kui Põhja-Korea pealinn oleks Ameerika Ühendriikide linn, oleks see suuruselt neljas

Pyongyangis elab 2,8 miljonit inimest, mis lükkaks nimekirjas tahapoole Ühendriikide suurlinna Houstoni.

8. Põhja-Korea lõi 2010. aastal jalgpalli maailmameistrivõistlustel Brasiiliale värava

Kuid siiski nad kaotasid 2:1.

9. Vähem kui 20 protsenti tervest maast on haritav

Põldu saab harida vaid 19,5 protsendil tervest riigi pindalast, mujal pole see lihtsalt viljakas.

10. Põhja-Korea väitel on nendel sajaprotsendiline lugemisoskus

Lugemisoskusega inimesteks peetakse vähemalt 15-aastaseid, kes oskavad lugeda ja kirjutada. Põhja-Korea on teada andnud, et nende riigis on sajaprotsendiline lugemisoskus.

11. Vähem kui kolm protsenti riigi teedest on asfalteeritud

Põhja-Koreas on kokku 25 554 kilomeetri jagu teesid, kuid nendest on asfalteeritud vaid 724 kilomeetrit.

12. Põhja-Korea jagab kõige enam korrumpeerunud riikide edetabelis esikohta Somaaliaga

Riike hinnati 100 palli skaalal, kus kõrgem number tähistas väiksemat korrumpeeritust. Põhja-Korea ja Somaalia said hinnanguks kaheksa ning jagavad seega esikohta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles